Alman ordusunun (Bundeswehr) katılımıyla gerçekleştirilen hava yardım operasyonları, sembolik bulunarak etkisiz ve pahalı olduğu gerekçesiyle yardım kuruluşları tarafından eleştirilmişti.

Merz, Cuma akşamı X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı açıklamada, “Hava yardımları Gazze’deki acıyı hafifletmek için yalnızca küçük bir katkıdır. Bu nedenle yardımların kara yoluyla ulaştırılması için çalışmaya devam ediyoruz” dedi. Aynı paylaşımda Bundeswehr’e, Ürdün’e ve diğer Avrupa ortaklarına teşekkür etti. Paylaşıma, paraşütlerle kıyıya indirilen yardım kolilerinin fotoğrafları da eklendi.

14 ton yardım hava yoluyla gönderildi

Cuma günü Bundeswehr, Gazze’ye ilk hava yardımını gerçekleştirdi. Almanya Dışişleri Bakanlığı’na göre, iki uçuşta toplam 34 palet yardım kolisi, yaklaşık 14 ton gıda ve tıbbi malzeme, hava yoluyla bölgeye indirildi. Ancak uzmanlar ve insani yardım kuruluşları bu yöntemi etkisiz, tehlikeli ve sembolik buluyor.

Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, X platformunda yaptığı açıklamada, “Bu hava yardımları artan açlığı sona erdirmeyecek. Bu yöntem pahalı, verimsiz ve aç sivillerin hayatına bile mal olabilir” ifadelerini kullandı. Lazzarini, sınırda bekleyen yaklaşık 6000 yardım kamyonunun geçiş izni beklediğini de belirtti.

Almanya, İsrail’e baskı konusunu değerlendiriyor

Protestoculardan sert suçlama: “Polis, faşistlere yol açmak için bize şiddet uyguladı”
Protestoculardan sert suçlama: “Polis, faşistlere yol açmak için bize şiddet uyguladı”
İçeriği Görüntüle

Cumartesi sabahı, Almanya Dışişleri Bakanı Johann Wadephul (CDU), Başbakan Merz’e İsrail ve Batı Şeria’daki temaslarına ilişkin bilgi verdi. Merz’e göre, Gazze’deki insani felaketin sorumluluğu konusunda İsrail’e yönelik baskı artırımı seçenekleri, Avrupa’daki ortaklarla istişare içinde değerlendirilecek.

Bu gelişmeler, Alman hükümetinin İsrail’e karşı daha doğrudan adımlar atıp atmayacağı sorusunu da gündeme getiriyor. Pazartesi günü yapılan güvenlik kabinesi toplantısında da, İsrail’e yönelik baskının artırılması ve yardım geçişlerinin hızlandırılması konusu ele alınmıştı.