Side Beldesi'ndeki Sueno Otel'de düzenlenen çalıştaya Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Recep Tezgel, Çiftçi Eğitimi ve Yayımı Dairesi Başkanı Selman Eren, Gıda Tarım ve Hayvancılık Antalya İl Müdürü Bedrullah Erçin, bakanlık yetkilileri, araştırma merkezlerinden uzmanlar, öğretim üyeleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve çiftçiler katıldı.

Toplantının açılış oturumunda konuşan Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanı Recep Tezgel, dünya nüfusundaki hızlı artışa dikkati çekerek gıda maddelerinin çok önem kazandığını söyledi. Dünyanın teknolojik gelişmelerle birlikte küresel bir köye dönüştüğüne vurgu yapan Tezgel, gıda maddelerinin arzının sınırlı ancak talebin çok yüsek olduğunu vurguladı. Tezgel şunları kaydetti:

"Bugün gıda üretimi artık uluslararası kuruluşların kontrolüne girdi. Kimin, hangi ürünü nerede ve nasıl üreteceğine uluslararası kuruluşlar karar veriyor. Dünya Ticaret Örgütü, Antalya’nın herhangi bir köyünde üretilen ürüne müdahale edebiliyor. Neyi ne kadar üretip satacağınız artık sizin elinizde değil. Bazı ticari kurallar var. Artık üreticiler, tüketiciler, beklentiler değişti. Arz talep dengeleri değişti. Tüketici kaliteli ürün istiyor. Bu gelişmeler tarım sektörünü de derinden etkilemiş durumda. İleride bir kırmızı kitap yapılırsa ilk madde gıda olacaktır. Kaynaklar sınırlı ama nüfus hızla artmaktadır."

Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi’nin görevinin çiftçilere ve üreticilere doğru bilgi kaynaklarını temin etmek olduğunu anlatan Tezgel, basılı yayınlar, görsel yayınlar ve internet hizmetlerini kullanarak faaliyetlerini sürdürdüklerini kaydetti.

TARIM TV

2010 yılında 'Tarım TV' adlı internet televizyonunu kurduklarını anlatan Tezgel, şu anda Türkiye'de tarım temalı 4 televizyon kanalının bulunduğunu belirtti. Tezgel, çocuklara güvenli gıdanın önemini anlatmak amacıyla da 150 bin kitabın ülke genelinde dağıtımının yapıldığını söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Antalya İl Müdürü Bedrullah Erçin ise tarım sektöründe nüfusun yüzde 20'sinin istihdam edildiğini ama nüfusun tamamını doyurduğunu belirtti.

Tarımsal yayımcılığın vizyonu, stratejileri, sorun ve hedeflerinin tartışılacağı çalıştayda, sektörel işbirliğinin geliştirilmesinin önemi konularında sunum yapılacak. Çeşitli kurum ve kuruluşlardan toplam 287 temsilcinin katıldığı çalıştay 17 Şubat'ta sonuç bildirisinin yayınlanmasıyla sona erecek.