Otomobillerini satmak için internete verdikleri ilandan kendilerine ulaşan kişiler tarafından dolandırıldıklarını bildirenlerin şikayeti üzerine, İzmir Emniyet Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri çalışma başlattı. Mağdurların satış yaptıkları noterdeki kayıtlar üzerinden sürdürülen araştırmada, araçların hep aynı kişilerce satın alındığı belirlendi. Bu kişiler üzerinde takip başlatan polis, şebeke elemanlarının kimliklerini tespit etti.

6 İLDE 24 MAĞDUR ÇIKTI

İzmir, İstanbul ve Antalya’da eş zamanlı yapılan baskınlarda şebeke elebaşı İ.K.'nin İbrahim Kınalı'nın da aralarında bulunduğu 16 şüpheli gözaltına alındı. Genellikle İstanbul’da faaliyet göseten şüphelilerin zaman zaman İzmir’e gelerek önce göstermelik, sekreter de bulunan bürolar açtıkları ortaya çıktı. Daha sonra ise, internet üzerinden araç satış ilanı veren ya da otomobil pazarlarında bulunan kişilerle bağlantıya geçen şebeke üyelerinin yüksek fiyat vererek insanları inandırdıkları saptandı. Planın son aşamasında ise, şüphelilerin satıcılarla buluştukları, noterde araçları üzerlerine aldıkları, paranın da bir kısmı için sahte senet verip diğerinin de banka hesaplarına yattığını söyledikten sonra mağdurları oyalayıp kayıplara karıştıkları tespit edildi. Şebeke üyelerinin işyeri olarak kullandığı yere giden mağdurlar, tüm eşyaların taşınmış olduğunu görüp, boş bir büroyla karşılaşınca ikinci şoku yaşadı.

AYNI GÜN SATMIŞLAR

Şüphelilerin otomobil alıp satımı yapıyor gibi davranıp, yasal sorumluluktan kurtulmak için de, satın aldıkları araçları hemen başka şebeke elemanlarına sattıkları belirlendi. Otomobil sahiplerinin yanı sıra, şüphelilerin işyeri kurmak için büro malzemesi satın aldıkları, kartvizit bastırdıkları ve boya badana işlerini yapan kişileri de dolandırdıkları ortaya çıktı. Şüphelilerin İzmir, İstanbul, Bursa, Kocaeli, Antalya, Eskişehir'de, toplam 24 kişiyi benzer yöntemlerle dolandırıp haksız kazanç elde ettikleri tespit edildi.

BABA DOLANDIRILDI, DÜĞÜN ERTELENDİ

Şebeke üyelerinden şikayetçi olan mağdurlar arasında bulunan emekli olan E.Z.'nin, oğlunun düğün masraflarını karşılayabilmek üzere otomobilini satışa çıkardığı, şebeke üyelerinin aynı yöntemle kendisini dolandırdığı belirlendi. E.Z.'nin, bu nedenle oğlunun düğününü ertelemek zorunda kaldıkları belirtildi. Ayrıca emekli ikramiyesi ile otomobil alan A.E.'nin de, ailesi için satmak zorunda kaldığı aracını elinden alıp dolandırdığı anlaşıldı. A.E.’nin tüm birikimini elinden aldıkları belirlendi. Şüphelilerin sorgularının devam ettiği, verdikleri yeni bilgiler doğrultusunda operasyonun da, genişleyebileceği bildirildi.

POLİS UYARDI

Operasyonu düzenleyen polis yetkilileri araç satışı yapacak olan kişilerin, alıcılardan teminat almalarını, ayrıca noterde, paranın hesaplarına geçtiğinden emin olmadan da son satış imzasını atmamaları, belgelerin de gerçekliği konusunda dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.



TY(İÖ/İD)