Antalya'da turizm sektöründe işçi olarak çalışan Halil Korkmaz, kalça ağrısı tedavisi nedeniyle 3 ay önce iğne yaptırdıktan sonra dayanılmaz ağrılar çekmeye başladı. İğnenin ardından 2 gün uyuyamayan Korkmaz, yürürken ağrıları arttığı için çift baston kullanmaya başladı.

Ağrılarının dayanılmaz noktaya ulaşması sonrasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi'ne gelen Halil Korkmaz, burada yapılan 'omurilik pili' tedavisiyle ağrılarından kurtuldu. Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Algoloji Bilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Arif Yeğin, yaptıkları uygulamayı şöyle anlattı:

"Hastamızın sıkıntısı bundan 3 ay kadar önce siyatik sinir bölgesine ağrı tedavisi yapılan enjeksiyon sırasında yapılan iğnenin, siyatik sinirine denk gelmesi sonucunda burada zedelenme olması ile ortaya çıkmış. Bu süreçte çeşitli tedaviler uygulanmasına rağmen sonuç alınamamış. Bu omuriliğin içine kalem pil yerleştirilmesi gibi işlem değil. Omuriliğe özel elektrotlar dediğimiz kablolar yerleştiriyoruz ve onu hariçteki bir pile bağlıyoruz. Bu pilden de 3-5 milivolt civarında akım vererek bu ağrının beyne iletilmesi konusundaki yolu kesintiye uğratıp ağrı tedavisi yapıyoruz."

MALİYETİ SGK KARŞILADI

Uygulamanın maliyetinin SGK tarafından karşılandığını belirten Yeğin, "Pahalı bir yöntem, 35-40 bin TL. Belli şartlar yerine getirmesi kaydıyla ve heyet raporuyla buna istinaden SGK bu ödemeyi yapıyor. Bu aşamaları geçtikten sonra hastamıza bu uygulamayı yaptık. Çok sıkıntılı durumda olan hastamıza omurilik pili tedavisi uygulaması yaptık. Bu tedavi böyle bir endikasyon ile bu kadar başarılı olmuş ilk tedavilerden biri" diye konuştu.

Ağrının kader olmadığını vurgulayan Prof.Dr. Yeğin, omurilik pilinin 12-15 yıl arasında ömrü olduğunu kaydetti. Ağrının iki türde değerlendirilmesi gerektiğini aktaran Prof.Dr. Yeğin, “Fizyolojik ağrı dediğimiz baş ağrısı. Baş ağrımasının sebebi tansiyondur, eli ağrımıştır, eline kıymık batmıştır. Bir de patalojik ağrı boyutuna gelmiş, sinir hasarı olmuş ağrılar vardır" dedi.

Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç.Dr. Mustafa Ünal ise, hastanın bu yöntemle ağrılarından kurtulmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. “Hastada şiddetli ağrılar ve yürüme güçlüğü bulunuyordu" diyen Başhekim Ünal, uygulanan tedavinin omuriliğin içine pil konulması ile yapılan bir uygulama olduğunu belirterek, siyatik sinirinin zedelenmesi sonrası bu pilin uygulanmasıyla başarı sağlanan bir hasta olduğunu söyledi.

Halil Korkmaz ise uygulamadan sonra ilk kez dün gece evinde rahat uyuduğunu dile getirdi.