Merkez Seyhan İlçesi Kocavezir Mahallesi Obalar Caddesi'nde şarküteri işleten Yakup Şengül, sabah işyerine geldiğinde binlerce arının kepengin yanında kümelendiğini gördü. Etrafta uçuşan bal arıları yüzünden işyerine müşteri girmeyen Yakup Şengül, çare düşünürken, daha önce şarküteride satmak için bal aldığı arıcı arkadaşı Rasim Fincan'ı cep telefonuyla aradı. Durumu öğrenen Rasim Fincan, şarküteriye gelip arı topluluğunun oğul arı kolonisi olduğunu saptayarak yakındaki bir dut ağacından yaklaşık bir metrelik dal kesti. Ayaklı merdivenle arılara yaklaşan Rasim Fincan, eliyle küçük temaslar yapıp binlerce arının dala taşınmasını başardı. Rasim Fincan, son olarak dut dalında toplanan arıları bir çuvala koydu.

KRALİÇE ARI FAKTÖRÜ

Rasim Fincan, çevredekilerin meraklı bakışları arasında birkaç dakikada binlerce arıyı etkisiz hale getirdi. Fincan, "Kraliçe arıyı ürkütmediğin sürece bir şey olmaz. Bu işin tekniği budur" dedi. Fincan, yakaladığı arıları bir kovana yerleştirerek bal üretmelerini sağlayacağını söyledi.

Adana Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ahmet Turan Otlu, bahar aylarında bal arısı kolonilerinin oğul verdiğini, kovanda yer kalmayınca koloninin bir bölümünün yaşlı kraliçe arıyla birlikte ayrıldığını ve doğada başka yuva aramaya başladığını, arıcıların gözünden kaçan hallerde böyle olaylarla karşılaşılabileceğini belirtti.

Otlu, "Bal arılarının yaşadığı kovanlarda koloninin sayısına göre birden fazla kraliçe olabilir. Bahar aylarında bir kovanda üreme döneminde arı sayısı birkaç katına çıkabilir. Böyle olunca da kovanın yaşlı olan kraliçe arısı, diğer işçi arılarla ayrılır. Buna oğul verme denir. Arıcılar, oğul arı verme döneminde yeni kovanlar hazırlayarak kolonilerin ayrılmasını sağlar. Ancak gözden kaçan durumlarda böyle olaylar yaşanabilir" diye konuştu.