Cumhuriyet Ünivertisi'nde (CÜ) düzenlenecek olan 'Küresel medeniyet krizi ve çıkış yolu' konulu konferansa katılmak üzere Sivas'a gelen HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş, basın mensupları ile kahvaltıda buluştu. Burada gündeme ilişkin görüşlerini açıklayan Kurtulmuş, 12 Eylül davasının asıl gündemi oluşturduğunu belirterek şunları söyledi:

"12 Eylül davasına yönelik mahkeme ilk duruşmasına devam etmek üzere yeniden açıldı. Raporla ilgili tartışmaların ardından, mahkemenin esas görüşmelerine geçilecektir. Biz yıllardır söylüyoruz. Türkiye darbeler dönemi ile hesaplaşmadığı taktirde, darbecileri mahkeme önüne çıkartmadığı taktirde, geçmişteki karanlık noktaların hiçbirini aydınlatamaz ve geçmişteki karanlık noktalarını aydınlatamayan bir Türkiye de demokratik bir ülke olamaz. Dolayısıyla 12 Eylül, 28 Şubat gibi failleri hayatta olan darbe dönemleri ile hesaplaşılması Türkiye demokrasisi açısından son derece önemlidir."
 
'APOLETLERİ SÖKÜLMELİ'
Mahkeminin başlamasının tarihi bir önem arzettiğini belirten Kurtulmuş, yaşanacak teknik tartışmalarla ilgilenmediklerini belirterek şöyle devam etti:
"Bizim mahkemenin sonucundan beklediğimiz husus, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya'nın apoletlerinin sökülmesidir. Mahkeme bunu yapabilir. Çünkü daha önce örnekleri de var. Suçlu bulunan bir generalin rütbeleri sökülür. Bu da Türkiye'ye ibret olur. Bundan sonra hiç kimse 'Biz ihtilal yaparız, yanımıza kar kalır' diye düşünmez. Bu insanlar yargılanır suçlu bulunur ve apoletleri sökülürse, bu Türkiye'de unutulmaz tarihi bir adım olacaktır. Mesele sadece Evren'in ve Şahinkaya'nın yargılanmasından ibaret ediğildir. 12 Eylül'ün kayığından inmeden 12 Eylül ile hesaplaşmak mümkün değildir. Hala 12 Eylül'ün sistemi olduğu gibi duruyor. Anayasa'sıyla, siyasi partiler yasasıyla, iç tüzüğüyle, bütün o 12 Eylül'ün antidemokratik sistem değişmediği sürece Türkiye'ye demokrasi asla gelmeyecektir. Sandıktan kim çıkarsa çıksın 12 Eylül rejimi bu şekilde durduğu sürece, sandıktan Türkiye'nin hep karalık yüzü iktidar olarak çıkacaktır. Bunu önlemenin yolu da Türkiye'de kapsamlı yeni bir Anayasanın yapılmasıdır. Anayasal reformun gerçekleştirilmesidir." 

'ENERJİ POLİTİKALARI DIŞ POLİKİTAYA BAĞIMLI'
İktidara eleştirilerde de bulunan HAS Parti Genel Başkanı Numan Kurtulmuş elektrik ve doğalgaz zamlarının sorulması üzerine ise, "Artık enerji politikaları dış polikita demektir. Enerji ile dış politikayı birbirinden ayırt etmek mümkün değildir. Türkiye son dönemlerde dış politikada yaptığı yanlış, eksik ve tutarsız adımlarının faturasını enerji faturası olarak ödeyecektir. Bu kabul edilebilir bir şey değildir" dedi.

'4+4+4'E DESTEK'
Numan Kurtulmuş, çok tartışılan 4+4+4'lük eğitim modelini ise olumlu bulduklarını belirterek şöyle dedi:

"Biz 8 yıllık kesintisiz eğitimin kaldırılmasını olumlu olarak görüyoruz. Bunun kesintili kademeli ve geçişken olması eğitim meteorolojisi bakımından doğrudur. Ancak gerekli altyapının bir an evvel hazırlanması gerekli. Öğretmen, yeni müfredat, yeni bina gibi alt yapı sorunları hızlı bir şekilde çözülmeli."

Kurtulmuş, daha sonra Sivas Valiliği'ni ziyaret ederek Vali Ali Kolat ile makamında görüştü. Ardından ise belediye ve baro başkanlığına ziyarette bulundu.



HÖ(EA/COŞ)