PKK'lı ve KCK'lı tutuklu ve hükümlülerin başlattığı açlık grevinin 49'uncu gününde Akdeniz Belediyesi önünde toplanan yaklaşık bin BDP'li 'Açlık grevlerine ses veriyoruz' pankartı açtı. 'Ölüm değil, çözüm', 'Siyasi tutsaklar irademizdir', 'Baskılar bizi yıldıramaz' yazılı dövizler taşıyan grup içinde BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve Akdeniz Belediye Başkanı BDP'li M. Fazıl Türk de yer aldı.

Yaklaşık 500 metre uzaklıktaki AK Parti Akdeniz İlçe Başkanlığı binasına doğru yürüyüşe geçen gruba, polisler barikat kurarak, engel oldu. BDP'lilerle polis amirlerinin sert tartışmalarının ardından grup, yeniden belediye binası önüne döndü.

Burada 'Halkların Demokratik Kongresi Mersin Meclisi' adına konuşan Müslim Tank, cezaevlerindeki açlık grevinin 49'uncu gününe girdiğini uzaklaştığını söyledi. Tank, "Grevciler kendileri için bir şey istemiyor. Talepleri, anadilinde savunma, eğitim ve Abdullah Öcalan'a sağlık, güvenlik ve özgürlüktür" dedi.

Daha sonra söz alan BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, Türkiye'yi yönetenlerin, açlık grevlerindekilerin haklı taleplerini yerine getirmesi gerektiğini savunup, "Dışarıdakiler, BDP'liler, HDK'lılar ve milletvekilleri olarak, sizlerin taleplerinizi çok iyi anlıyoruz ve haklılığınızı kabul ediyoruz. Türkiye'yi yönetenlerden bu talepleri kabul etmelerini istiyoruz. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'a sesleniyoruz; bu halkın gururuyla oynama. Tutsaklarımızın onuruyla oynama. Yoksa bunu ödetiriz" diye konuştu.

Konuşmaların ardından grup oturma eylemi başlattı. Zaman zaman yasa dışı slogan atan grubu polisler uyardı. Uyarılara rağmen sloganlar atılanca polis bu kez grubu dağıtacağını duyurdu. Milletvekili Ertuğrul Kürkçü ve polis müdürleri arasında yine tartışmalar oldu. Gruptakiler, 10 dakika kadar oturduktan sonra dağılmaya başladı.

Bu sırada polisler siyah çelengi BDP'lilerin elinden alıp, götürdü. Eylem yoğun güvenlik önlemi altında olaysız son buldu.



ME(AŞ/OA/SS)