Kızılay Genel Merkezi tarafından Somali'ye gönderilen yardım kafilesinde yer alan Fatih Mehmet Temel, bugün Adapazarı’nda basın toplantısı düzenleyerek görevden alınmasıyla ilgili olarak yaşanan süreci anlattı. Kızılay’ın Van depremi ve Somali’ye yaptığı yardımlarla ilgili iddialarda bulundu.

YURT DIŞINA GİDENLER NASIL SEÇİLİYOR?

Hakkındaki izinsiz para toplama iddialarını reddeden Temel, "Madem böyle bir iddia var Neden Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunulmadı?" dedi. Temel daha sonra Kızılay’ın Van depremi ve Somali’ye yaptığı yardımlarla iddialarda bulundu. "Yurt dışı görevine çıkarak hatırı sayılır harcırah alan Kızılay’ın ücretli personelinin seçimi yapılırken hangi kriterler uygulanıyor?" diye soran Temel şunları söyledi:

"10 yıl boyunca hiç yurt dışı görevi verilmeyen birçok personel dururken, her yıl yurt dışı görevine gönderilen personel ne amaçla ve ne maksatla seçiliyor? Afet bölgelerinde afetzedeler ve gönüllü olarak faaliyet göstermek için afet bölgelerine giden şube başkanları ve diğer gönüllüler araçlarda, derme çatma yerlerde barınarak yaşamaya veya faydalı olmaya çalışırken, sözde bölge sorumlusu diye atanan kişiler veya üst düzey ücretli personelin lüks otellerde veya tek kişilik konteynerlerde konaklaması ne kadar ahlakidir ve ne kadar Kızılaycılık ilkeleri ile bağdaşmaktadır?" diye sordu.

BAĞIŞLAR NE ZAMAN KULLANILACAK?

Fatih Mehmet Temel, Kızılay’ın Somali için topladığı yardım paralarının da 96 milyon lirayı ne amaçla kullandığının sır olduğunu da öne sürerek iddialarını şöyle sürdürdü:

"Kızılay ana sayfadaki faaliyet raporlarına göre Somali için toplanan ayni bağış miktarı 11 milyon 454 bin 713 lira 61 kuruştu. Nakdi bağış miktarı 99 milyon 264 bin 498 lira 55 kuruştur. 08.02.2011 tarihli rapora göre Somali'ye sevk edilen malzemelerin toplam değeri 13 milyon 995 bin 934 lira 34 kuruştur. Peki 96 milyon 723 bin 277 TL tutarındaki bağışlar ne amaçla kullanılmıştır veya ne amaçla hangi zaman diliminde kullanılacaktır?"

SAHTE RAPOR İDDİASI

Kızılay Genel Merkez Yönetim kurulu üyelerinin de sahte raporlar düzenlediğini öne süren Fatih Mehmet Temel, bu yönetim kurulu üyelerinin istifa etmesini isteyerek sözlerine söyle devam etti:

“Malesef Kızılay Genel Merkezinde özellikle olağanüstü kongre sonrasında yaşanan birçok olumsuz durum söz konusudur. Bunların başlıca sebebi Nisan 2013 de yapılacak olan olağan kongrede mevcut yönetime karşı Hükümet tarafından aday çıkartılacağı endişesi ile hareket edilmesi ve bazı olumsuzluklara bu nedenle göz yumulması söz konusudur." 

Fatih Mehmet Temel, Kızılay Genel Merkez Kurulu Üyesi, Profesör S.S.’nin da şark görevini evine yakın bir hastanede yapabilmesini sağlamak için bayan bir doktorun annesi için sahte rapor düzenlediğini öne sürdü. Temel  "Bu konuda S.'nin cevabını 16 Şubat tarihine kadar vermez ise istifa etmez ise, tarafıma ulaşan bilgi ve belgeleri bir vatandaş olarak kamuoyu ile ve Sağlık Bakanlığı ile paylaşacağım ve gereğinin yapılmasını isteyeceğim" diye konuştu.




S.S.: Sefa Saygılı