İzmir 8'inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde Büyükşehir Belediyesi davası duruşmasının öğleden sonra başlayan oturumunda tahliye taleplerini yönelik savunmalara devam edildi. Avukatlar davanın İzmir’in EXPO 2020 yarışında tek handikap olduğunu belirterek tahliyeler konusunda yasamanın mesajının alınıp alınmadığını sordu.

Hilmi Özen’en avukatı Zeynep Sedef Özdoğan, müvekkilinin danışman olarak görev yaptığını, hukuksal sorumluluğu olmadığını, imza, talimat ve icra yetkisi olmadığına dikkat çekti. Litaratürde benzer bir davanın örneği olmadığını belirten Özdoğan “Malvarlığında kaynağı belli olmayan tek kuruş yok. Haksız kazanç yok. Böyle bir çete üyesi de literatürde yok. Açık katlı otopark ihalesinde gizli bilgi olmaz. Özen, belki de açık teklifi olan ihaledeki bilgileri verdiği için suçlanıyor. Kanun belediye başkanın ihaleyi iptaline gerekçe bile aramıyor. İptal kamu zararı değil kamu yararı yaratıyor. İhalede engellenen yok” dedi.

“SAYIN BAŞKAN BAŞINIZI SALLIYORSUNUZ UMUTLANIYORUZ”

Avukat Özdoğan konuşmasın bir anda keserek Mahkeme Hakımi Halit Uysal’a “Sayın başkan biz anlatırken sürekli başınızı sallıyorsunuz, biz de karara yansıyacağı yönünde bir umuda kapılıyoruz” dedi. Bu sözler salonda gülüşmeye yol açtı.

EXPO 2020’DE İZMİR’İN TEK HANDİKAPI BU DAVADIR

Özdoğan, EXPO 2020’ye talip olan İzmir’in dünya kentleri ile yarıştığını belirterek İzmir’in tek handikapının bu dava olduğunu söyledi. Mahkeme heyetinin kendisini bir an olsun EXPO’yu organize edenlerin yerine koymasını isteyen Özdoğan “üst düzey yöneticileri tutuklu olan bir kente bu emaneti verir misiniz? Sayın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de davaya müdahale etmek için değil milli itibarı korumak için böyle davrandı. Bu insanların tutuklu olmaları ciddi bir itibar kaybına neden oluyor. İzmir için handikap oluyor. Bunu da göz önünde tutun” dedi. Avukat Özdoğan, Özen’in üzerine atılı suçları işlemediğini ancak tahliye ve yeni yasada yer alan, çağdaş bir uygulama olan adli kontrol talep etti.

BİLİRKİŞİYE KALSA SEFERLER AZALTIR

Emlak Kamulaştırma Dairesi Eski Başkanı Selçuk Savcı, hiçbir suçu olmamasına karşın tutuklu olmasına anlam veremediğini söyledi. Savcının tahliye talebi için teşekkür eden Selçuk Savcı, ancak kendisinin beraat talep ettiğini söyledi. İZELMAN Genel Müdürü Hüseyin Kırmızı, katlı otopark ihalesiyle ilgili olarak Belediye ile belediye şirketi arasındaki ilişkiyi bilirkişinin kamu zararı olduğu raporu yazdığına dikkat çekti. Kırmızı “Kamu hizmetlerinde rakamlar böyle alt alta toplanarak hesap edilmez. Bilirkişiye kalsa ESHOT, İZULAŞ gibi toplu ulaşımı sağlayan şirketler zarar ettiği için seferlerin azaltılmasını ister herhalde” dedi.

YASAMANIN MESAJINI ALDINIZ HERHALDE

Kırmızı’nın avukatı Meftune Çil, “Yasamanın size mesajı var. Almışsınızdır herhalde. Biz bu mesajı veriyoruz aslında. Tutuklama tedbirdir. Ceza değildir. AİHM'de yüzlerce dosya birikti. Biz de AİHM'e taşıdık dosyayı” dedi. Mahkeme Başkanı Uysal, “Evet günlerdir konuşuluyor” dedi.

YİNE GÜVERCİN GİRDİ

Duruşma sırasında davanın Nisan ayında 5 gün süren ilk duruşmalarında olduğu gibi yine açık pencerelerden güvercinler mahkeme salonuna zaman zaman girip çıktı. Havalandırma eksikliği nedeniyle izleyiciler tarafından salonun arkasındaki camlar açık olduğu için özellikle öğleden sonraki oturumda sıcak hava izleyicileri bunalttı. İzleyiciler yelpaze veya ellerindeki gazeteleri sallayarak serinlemeye çalıştı.



DHA(İÖ/AAA)