Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, bugün ve yarın çeşitli incelemelerde bulunmak üzere İzmir'e geldi. Geçen hafta annesi Serfinaz Kıraç'ı kaybeden İzmir Valisi M. Cahit Kıraç'a taziye ziyaretinde bulunan Bakan Günay, ardından Alsancak'ta metruk halde bulunan TRT binalarında inceleme yaparak TRT Turizm Belgesel Kanal Koordinatörü Hüdayi Yılmazkan'dan bina ile ilgili bilgi aldı.

TRT Televizyonu ve Radyosu olarak iki binanın 80'li yıllarda inşaatına başlandığını ancak yarım bırakıldığını anlatan Yılmazkan, binaların 1999'da Milli Savunma Bakanlığı'na devredildiğini dile getirdi. Yılmazkan, “Milli Savunma Bakanlığı orduevi yapacaktı ancak vazgeçtiler. Bunun üzerine biz kendi inisiyatifimizle İzmir'de bulunan üniversitelere teklif götürdük. İlk olarak Ege Üniversitesi'ne gittik İletişim Fakültesi olarak değerlendirmelerini teklif ettik hatta TRT yayın formatını değiştirdiği için kullanımdan kalkan cihazları protokolle vermeyi teklif ettik. Çok olumlu baktılar ancak maliyet çok tuttuğu için yetişemediler. Daha sonra 9 Eylül Üniversitesi'ne gittik aynı cevabı aldık. İzmir'de 9 üniversite var hepsi sıcak bakıyor ancak maddiyata gelince tıkanıyorlar” dedi. Yılmazcan iki binanın kullanılabilir hale getirilebilmesi için yaklaşık 50 milyon liraya ihtiyaç olduğunu söyledi.

İzmir'in metruk binalarla dolu bir kent olduğunu belirten Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay ise, “Çok sayıda kamu binası yapılmış yarım kalmış veya geçmişte kullanılmış. Elektrik fabrikası, Tekel fabrikası, şarap fabrikası gibi çok sayıda sanayi tesisi de var. Belki Türkiye'nin başka hiçbir kentinde bu kadar kamuya ait metruk bina yok. Bu sahipsizlik beni üzüyor, endişelendiriyor. Bu tür binaları İzmir ekonomik ve sosyal hayatına nasıl geri katarız diye düşünüyoruz ancak envanter bile çıkartamıyoruz. Kimi özelleştirmeye devredilmiş, kimi kamu kuruluşu terkettiği binayı başkasına vermek istemiyor, bunlar üzerine uğraşıyoruz” diye konuştu.

TRT binalarının ne olacağı konusunda henüz bir karara varmadıklarını belirten Bakan Günay, şunları söyledi:

 “Milli Savunma Bakanlığı ile konuştuk bir şekilde kültür ve turizm açısından fonksiyon verilebilirse bize devretmek konusunda ortak bir formül olabilir. Bunu inceleyeceğiz. Kentin merkezinde böyle bir yerin bu durumda olması üzücü. Bunun gibi Basmane çukuru var, Tekel Şarap Fabrikası var elektrik fabrikası var. Çok yapı var ve hepsi kent merkezinde. Bu binalara bir fonksiyon verilmemiş olması beni şaşırtıyor. İstanbul ve Ankara'da yerel yönetimler ve çeşitli kuruluşlar bu tür binalar için yarışıyor. Sanki böyle kalması kadermiş gibi kabul ediliyor. Bunu değiştirmek için uğraşacağız ancak işimiz çok zor görünüyor.”



TG(İÖ/ESM)