İZLEYİCİLER İLKER BAŞBUĞ'U AYAKTA ALKIŞLADI


İlker Başbuğ ve diğer tutuklu sanıklar saat 09.25'te duruşma salonuna alındı. İlker Başbuğ'un duruşma salonuna alınmasıyla birlikte duruşma salonunda bulunan izleyiciler Başbuğ'u ayakta alkışladı. Başbuğ'da kendisini alkışlayan izleyicilere el sallayarak karşılık verdi. Sanık sandalyesine oturan Başbuğ bir süre tutuklu sanıklardan Hasan Iğsız ve Mehmet Otuzbiroğlu ile sohbet ettiği görüldü.


BAŞBUĞ'UN KİMLİK TESPİTİ YAPILDI


80 gündür Silivri 5 Nolu L tipi Cezaevi'nde tutuklu bulunan ve bugün ilk kez duruşmaya katılan Başbuğ'un kimlik tespiti yapıldı. 69 yaşında olan İlker Başbuğ, Fenerbahçe korumalı konutlarda ikamet ettiğini ancak 6 Ocak 2012 tarihinden beri Silivri 5 No'lu Cezaevi'nde kaldığını söyledi. Evli ve 2 çocuk babası olduğunu söyleyen Başbuğ, 7 bin aylık gelirinin olduğunu ayrıca bir de kira geliri olduğunu ifade etti. Başbuğ emekli subay olduğunu da sözlerine ekledi.


AVUKAT YETKİSİZLİK VE GÖREVSİZLİK TALEP ETTİ


Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, usule ilişkin itiraz olup olmadığını sordu. İlker Başbuğ'un avukatı İlkay Sezer, Başbuğ hakkındaki dosyaya görevsizlik kararı verilerek dosyanın Anayasa Mahkemesi'ne gönderilmesini talep etti. Avukat Sezer, dava konusu internet siteleri ile ilgili andıçın hazırlandığı yerin Genelkurmay Başkanlığı olduğunu, Genelkurmay Başkanlığı'nın ise Ankara'da bulunduğuna dikkat çekerek, görevli mahkemelerin Ankara'da bulunduğu belirtti. Sezer bütün bunların gözönünde bulundurularak yetkisizlik kararı verilmesini talep etti. Görüşü sorulan Cumhuriyet Savcısı Mehmet Ali Pekgüzel görevsizlik ve yetkisizlik talebinin reddedilmesini istedi. Mahkeme Heyeti talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara verdi.


DAVALAR 17 ŞUBAT'TA BİRLEŞTİRİLMİŞTİ


13. Ağır Ceza Mahkemesi, 17 Şubat 2012 tarihinde İlker Başbuğ hakkında açılan davanın, İnternet Andıcı Davası ile birleştirilmesine karar vermişti. İstanbul Nöbetçi 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 6 Ocak'ta tutuklanan Başbuğ’un “Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi ve "terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapsi isteniyor. İnternet Andıcı davası'nda 16'sı tutuklu 30 sanık yargılanıyor.


(BB)