Nevruz kutlamasının yapıldığı Osman Yozgatlı Mahallesi’nde hazırlanan alana gelenler polis aramasından geçirildi. Bu yılki kutlamalar öncesinde Aydın İl Emniyet Müdürlüğü, ilk kez farklı bir uygulamaya imza attı. Arama noktalarında bekleyen Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Büro Amirliği görevlileri, kadınlara çiçek verdi, çocuklara da çikolata dağıttı. Emniyet Müdür Yardımcısı Mürsel Sevindik, “Vatandaşımızın nevruzu bir bayram havası içerisinde kutlamasını istedik. Aydın’da gerçekleştirdiğimiz çiçek ve çikolata dağıtımı uygulaması örnek bir uygulama. Bu polisin iyi niyetini ve polisin vatandaşla dayanışmasını gösteren bir uygulama gerçekleştiriyoruz” diye konuştu.

HASİP KAPLAN’A POLİS TARAFINDAN KARANFİL

Alana gelişinde bir kadın polisin karanfil vererek karşıladığı BDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan kalabalığa yaptığı konuşmada, “Bu bayram halkın bayramıdır, milletin bayramıdır. Onun için Ege’nin de her yerinde meydanlardayız. ’Nevruz devletin bayramı değil’ dedik, ’onun için devletin izni gerekmez, devletin izniyle kutlanmaz, izne tabi değildir’ dedik" diye konuştu.

Nevruzun yasaklanmasını eleştiren Hasip Kaplan, "Hükümet efendileri, Kültür Bakanlığı, Çırağan’da nevruz kutluyor ama halka geldi mi ’yasak’ diyor. Bu yasak yüreğimizi yakmıştır. Bu yasak ciğerimizi yakmıştır. Bu yasak Türkiye’nin birliğine hançer gibi saplanmıştır. İstanbul’da parti yöneticimiz Hacı Zengin, Şırnak’ta bir polis kardeşimiz bu yasaklar yüzünden öldü. Ey hükümet, ey başbakan senin yüzünden öldü, sizin yüzünüzden öldü" dedi. Alana gelişinde karanfille karşılandığını belirten Hasip Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Şimdi şu karanfile iyi bakın bu alana bayram coşkusunda girdiğimde bir kadın polis kardeşimiz nevruzumu kutlayarak bana verdi. Polis ve asker kardeşlerimiz siz ve bu halk birbirinizin evladı, anası, babasısınız. Siz birbirinize düşman değilsiniz. Sizler, size yanlış emirler veren bir hükümetin, bakanın, başbakanın kurbanlarısınız. Can kayıplarının sorumlusu başbakandır. Bunun siyaseten hesabını Meclis'te soracağız. Sayın Başbakan, Nevruz Bayramı’nı bilmez, aslını inkar eder. Türk olsa nevruzu kutlar, Kürt olsa nevruzu kutlar. Sen nesin şimdi kardeşim? Kazakistan’da, Azerbaycan’da, Kırgızistan’da resmi bayramdır da neden Türkiye’de değildir? Sayın başbakan 10 yıldır iktidarsın. Seni ve partini bir gün nevruz ateşinin üstünden atlarken görmedik. Milliyetçi, mukaddesatçı, muhafazakar, ırkçı, kafatasçı birisin. Sen, o kadar nasibini almamışsın köklerinden, tarihinden, kimliğinden, haymatlos bir başbakansın. Senin nüfus cüzdanın dolar, senin markan euro. İplerin Amerika’nın elinde."

DEVLET ÜNİVERSİTEDE KUTLADI

Aydın’da bir diğer Nevruz kutlaması da Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Merkez Yerleşkesi’nde yapıldı. Üniversitedeki törene Vali Yardımcısı Halil Canavar, Belediye Başkan Vekili Ahmet Gümüş, Rektör Prof. Dr. Mustafa Birincioğlu, İl Genel Sekreteri Halil İbrahim Aktemur, İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, siyasi parti ve sivil toplum örgütü temsilcileriyle davetliler katıldı.

Törenler sırasında kazanlarda pişirilen aşure protokol üyeleri ve davetlilere ikram edildi. Çeşitli halk oyunları gösterilerinin sunulduğu törenlere Vali Yardımcısı Canavar ve protokol üyelerinin nevruzun simgesi olan nevruz ateşini yakmasıyla devam edildi. Sırayla yakılan nevruz ateşinin üzerinden atlayan protokol üyeleri renkli görüntüler oluşturdu.

CU(İÖ/ESM)