Eski bakan Bülent Akarcalı, Abdullah Gül Üniversitesi Genel Sekreterliği'nin, idari personele yönelik başlattığı 'Stratejik liderlik ve takım çalışması' konulu eğitim seminerine konuşmacı olarak katıldı. Personele, kurumsallaşma çalışmalarında izlenecek yolları, liderlik ve takım çalışmasının önemini anlatan Akarcalı, Osmanlı Devleti’ndeki kurumsallaşma ve yönetim anlayışından örnekler verdi. Akarcalı, bir ülkeyi yöneten liderlerin, o müessese tarafından ortaya çıkarılıp, yetişmiş kişiler olduğunu ifade ederek, gelişmişlik düzeyinin ‘Batıya özenmek’ olmadığını, özellikle üniversite gibi geleceğe ışık tutan kurumlarda siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel anlamda köklü ve sağlam bir geçmişi bulunan Osmanlı Devleti’nin kurumsal yapısını mutlaka incelenmesi gerektiğini vurguladı.

'Eski köye yeni adet getirme ve icat çıkarma' gibi sözlerin yanlışlığına dikkati çeken Akarcalı, "Eski köye yeni adet getirme, icat çıkarma gibi sözler şimdiye kadar ülkemizi hep geride bıraktı. Eski köye yeni adet getirin. İcat çıkarın" diye konuştu.

Akarcalı, Türkiye'nin artık dünyada ses getirecek atılımlar yattığını, modern çağda üretim, hizmet ve eğitim kalitesiyle yeni köye yeni adet getirdiğini kaydetti.

Türk tarihinin yeterince araştırılmadığını ifade eden Akarcalı, şunları söyledi:

"Tarih sadece kazanılan zaferler, kaybedilen savaşlar değildir. Dünyadaki dengeleri değiştirmiş, imparatorluğun doruk noktasındaki Kanuni Sultan Süleyman, Yavuz Sultan Selim, Fatih Sultan Mehmet’leri unutmamak lazım. Bu topraklar daha nice liderler çıkaracaktır. Yeter ki kendimize olan güvenimizi hiçbir zaman yitirmeyelim. İhtiyaç duyduğumuz kurumsal gücü batıdan alıp üzerimize giydirmek tarihi dokularımıza zarar verir."

Batıdaki üniversitelerle Türk üniversitelerini kıyaslayan Akarcalı, Avrupa üniversitelerinin ciddi manada özgür olduklarını ve geleceğe yatırım yaptıklarını, belli bir kesim ya da zihniyet için değil, ön yargı taşımadan bir bütün olarak dünyaya hitap etme arzusu taşıdıklarını söyledi. Akarcalı, üniversitelerin seçkin olanı değil, seçeni ön planda tutan bir yapıda olması gerektiğini vurguladı.

Seminerde Abdullah Gül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İrfan Alan da üniversitedeki kurumsallaşma çalışmaları hakkında bilgi verdi.