Bu yıl yaş üzüm satışlarının ağır gitmesi üzerine sıcak havalardan yararlanmak isteyen üreticilerin, üzümleri bir an önce kurutma yolunu seçmesi, ilçede serilecek alanların daralmasına neden oldu. Üzüm üreticileri, dağların yamaçlarındaki alanları düzelttikten sonra, naylonların üzerlerine üzüm sermeye başladı. İlçe ve çevresinde her yer adeta üzümle dolup taştı.

Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, bu yıl ilçede 84 bin dekarlık alan üzerinde Sultaniye üzümü yetiştirildiğini söyledi. 240 bin ton yaş üzüm rekoltesi tahmini yapıldığını hatırlatan Ülgen, “Bu rekoltenin geçen yıl yüzde 65’i yaş olarak, geriye kalan yüzde 35’i kurutmalık ve şaraplık olarak değerlendi. 2012 yılında ise, yüzde 50’si yaş, yüzde 50’sinin de kurutmalık ve şaraplık olacağını tahmin etmekteyiz. Üreticilerimiz, zayıf ve orta kaliteli üzümlerini güneşli havalardan yararlanarak kurutsunlar. Yaş üzüm piyasası çok ağır gidiyor. Bu nedenle boş alanların tümüne üzüm serilmektedir. Sarıgöl ovalarından adeta bal akmaya başladı” dedi.

Ali İhsan Ülgen, ilçede şaraplık üzüm alımlarının da yoğun bir şekilde devam ettiğini ifade ederek, “Şaraplık üzümlerin kilosu 53 kuruş, Sultaniye üzümün kilosu 80 kuruş ile 1 lira arasında değişiyor” dedi.



VS(İÖ/AK)