9 Temmuz’da gerçekleşen ziyarette milletvekilleri, tutuklu ve hükümlülerle görüşüp cezaevi şartlarını incelediler. 14 tutuklu ve hükümlü ile birebir görüşen komisyon üyeleri izlenimlerini bir rapor halinde hazırladılar. Malatya E Tipi Cezaevi’nin engelli tutuklu ve hükümlülerin yaşamaları için uygun olmadığı belirtilen raporda şu görüşlere yer verildi:

"Engellilerin tuvalet ihtiyacı için klozet mevcut değildir. Klozet idare tarafından karşılanmamaktadır. Engelli mahpuslar tek başlarına tuvalet ihtiyaçlarını giderememektedir. Bir engelli mahpus, arkadaşlarının yardımıyla tuvalet ihtiyacını giderebildiği için, günlerce tuvaletini tuttuğunu söylemektedir. Engelli mahpuslar, bahçeye 4 basamakla inildiğini, koğuşlara da bu basamaklarla çıkıldığı için kendi başlarına bahçeye çıkamamaktadır.

Engelli mahpuslar hakları oldukları halde açık cezaevine gönderilmemektedir. Açık cezaevinde 3 ayda bir hafta izin gibi pek çok olanak tanınmakta ve her açıdan koşullar daha insanidir. Ancak, açık cezaevinde cezasını tamamlamak isteyen bireylerden, çalışması beklenmektedir. Engelli mahpuslar, çalışamayacağı için bu hak kendilerine sunulmamaktadır. 'Çalışma yoksa özgürlük de yok' mantığı kabul edilebilir bir durum değildir. 

Ring araçlarında mahpusların seyahat etmeleri işkenceye dönüşmektedir. 1 metrekare civarında bir kutucuk içinde 6 kişi seyahat etmektedir. Havasız ve soğuk bu mobil hücrelerin ve araçların durumunun tespiti için Adalet Bakanının bizzat bu araçlarda yolculuk yapması heyetimiz tarafından önerilmektedir. Ayrıca, çok acı olayların yaşandığı ring aracı kazalarının ardından Adalet Bakanlığı tarafından bu araçlar bir an önce yenilenmelidir.

Adli Tıp Kurumu çok yavaş çalışmaktadır. İnsanların raporları aylarca verilmemektedir. Başta kanser olmak üzere çok ciddi hastalığı olan mahpusların bile raporları geciktirilmektedir. Akciğer Kanseri olan Muharrem Benek 7 aydır, Muzaffer Kınacı 4 aydır Adli Tıp Kurumundan raporu beklemektedir.

Sevkler tam bir işkenceye dönüşmüştür. Ailesi İstanbul’da bulunan ve Silivri Cezaevi’ne nakil edilmek istenen mahpus nakledilmeyip, ailesi Malatya’da yaşayan mahpuslar farklı cezaevlerine gönderilmektedir.

Cezaevinde çıkan yemeklerden herkesin memnun olduğu görülmüştür. Hasta mahpuslara diyet yemeği verilen şimdiye kadar ki tek cezaevidir. Ziyaret edilen cezaevleri arasında diyetisyeni bulunan tek cezaevidir. Cezaevinde doktor ve diş hekimi bulunmaktadır.

Cezaevinde koğuşların doluluğu en büyük şikâyet konusudur. Başka cezaevlerine sevkler ile doluluk azaltılmaya çalışılmaktadır. Hasta mahpusların, hastaneye sevklerinde sıkıntı yaratılmamaktadır. Cezaevinde klima yasaktır.

Aralarında, muhasebe, müzik, mobilya, resim, bilgisayar, ebru gibi 30’a yakın mesleki eğitim kursu düzenlenmektedir. Mahpusların kültürel faaliyetlere katılması olumlu olarak değerlendirilmiştir.

Açık ve kapalı görüş süresi 30-40 dakika arasındadır. Mahpusların açık görüş hakları kısıtlanmaktadır. Çoğu hapishanede en çok eleştirilen konulardan olan, sıcak ve soğuk su sıkıntısının Malatya Cezaevinde yaşanmadığı tespit edilmiştir.

Ceza alan kadınlar, disiplin hücresi olmadığı için Adıyaman Cezaevi gönderilerek cezalarını çekmektedir. Cezaevi kütüphanesinde yeterli kitap olduğu söylenmiştir.

Hükümlü çocukların hakları olduğu halde ıslahevlerine gönderilmemektedir. Yabancı ülke vatandaşlığına geçen kişilerin, Türkiye’de cezaevinde kalan yakınlarını ziyaretinde Adalet Bakanlığı tarafından çeşitli sorunlar çıkarılmaktadır.”



CÖ(MP/AAA)