Alaşehir’in Alkan köyü çevresinde Türkerler Şirketler Grubu ruhsatlı jeotermal sahasında yapılmakta olan derin sondaj kuyusunun kontrolden çıkması nedeniyle meydana gelen patlamaların ardından bölgeye Manisa Valisi Halil İbrahim Daşöz le giden CHP Manisa Milletvekili Hasan ören, ziyaretin ardından yazılı basın açıklaması yaptı.

Yaklaşık üç hafta önce patlamalar sonrası yüzeye çıkan sıcak su ve çamurun önlenmesi için ve köylülerin zararlarının karşılanmasıyla ilgili TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdiğini dile getiren CHP’li Ören henüz bir cevap alamadığını hatırlattı. Ören açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

“Alaşehir’de, bir dönem dünya kamuoyunu meşgul eden, Meksika Körfezi’ndeki petrol kuyusunda yaşanan petrol sızıntısına benzer bir durumla karşı kaşıya kaldığımız ifade ediliyor. Çünkü tüm dünyanın seferber olmasına rağmen petrol sızıntısının ve çevreye verdiği zararların önüne geçilememiştir. Belki de petrol kadar zararlı olmayabilir ama patlamaların ve sıcak su çıkışının önüne bir türlü geçilemiyor olması vatandaşlarda büyük korkuya neden olmaktadır. Sıcak su ve buhardan dolayı bağları yok olan vatandaşların yaraları hala sarılmamıştır. Patlamaların devam etmesi ve yerin 1000 metre altından sıcak su ve çamur çıkmaya devam etmesi vatandaşların tedirginliğini daha da arttırmıştır. Bölgenin deprem fay hattı üzerinde bulunması nedeniyle vatandaş bölgede büyük deprem yaşanacağı ve patlamaların olduğu alanın altından çıkan binlerce kamyon çamurun yeraltında boşalttığı alanın çökeceğinden korkmaktadır. Firmanın yaptığı sondaj çalışmalarında gerekli tedbirlerin alınmadığı Piyadeler Beldesi ve Alkan Köyü sakinleri tarafından sert bir şekilde dile getirilmektedir. Manisa bölgesinde 300 sıcak su sondajı izni verildiği belirtilmektedir. Bu izinler verilirken bölgenin jeolojik yapısının dikkate alınmadığı, gerekli denetimlerin yapılmadığı ve patlamalara karşı önlemlerin alınmadığı konusunda ciddi endişeler vardır.

 

ND(İÖ/AAA)