Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Afyonkarahisar'da Uzman Çavuş Mete Saraç Kışlası'nda 25 askerin şehit olduğu patlamaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kışladan ayrılırken kameralar karşısına geçen Bakan Yılmaz, şunları söyledi:

“5 Eylül 2012 saat 21.15 itibariyle 4'üncü Mühimmat Bölge 41'inci Mühimmat Bölük Komutanlığı'na ait 32 numaralı cephanelikte mühimmatların tasnifi ve depolanması esnasında patlama meydana gelmiştir. Patlama neticesinde cephanelikte çökme meydana gelmiştir. Konuyla ilgili adli ve idari soruşturma devam etmektedir. Bu soruşturma tamamlandığında hiçbir şey saklanmadan gizli tutulmadan aziz milletimize açıklanacaktır."

CENAZELER PAZAR GÜNÜ AİLERİNE TESLİM EDİLECEK

Patlamada şehit olan personelin kimliklerinin tespitine yönelik çalışmalar halen devam etmekte olduğunu kaydeden Milli Savunma Bakanı Yılmaz, bölgedeki çalışmaların cuma günü tamamlanmasının beklendiğini kaydetti. Çalışmalarının tamamlanmasının ardından Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından elde edilen bulguların Ankara Adli Tıp Kurumu'na gönderileceğini dile getiren Bakan Yılmaz, “Şehitlerimizin cenazeleri bir aksilik olmazsa pazar gününe kadar ailelerine teslim edilecektir. Adli Tıp'ta yapılacak incelemeye göre belki bir gün daha ileri güne ertelenebilir" dedi.

'PATLAMAMIŞ MÜHİMMAT OLABİLİR'

Açıklamasında patlamanın çok şiddetli olması nedeniyle cephanelik çevresinde patlamış mühimmat olabileceğinin değerlendirildiğinin altını çizen Bakan Yılmaz, “Bu nedenle vatandaşlarımızın bu konuda duyarlı olması, çevrede herhangi bir mühimmatla karşılaşmaları durumunda durumu hemen güvenlik kuvvetlerine bildirmesi önem arz etmektedir" uyarısında bulundu.

'MİLLETİMİZİN BAŞI SAĞOLSUN'

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, patlamada yakınlarını kaybeden vatandaşlarımızın ihtiyaçları için Afyonkarahisar Valiliği ve Garnizon Komutanlığı tarafından her türlü tedbir alındığını belirtti. Açıklamanın gerçekleştiği dakikalarda şehitlerin birinci derece yakınlarıyla da kışla içinde ilgilenilmekte olduğunu dile getiren Bakan Yılmaz, başsağlığı dileğinde bulundu. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, “Patlamada şehit olan askerlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine ve yakınlarına başsağlığı diliyoruz. Milletimizin başı sağ olsun" dedi.

SORUŞTURMANIN GEREĞİ YERİNE GETİRİLECEKTİR

Bakan Yılmaz, şehit askerler arasında acemiliğini yeni bitirmiş kısa dönem askerler olup olmadığına yönelik soruya 'Evet' yanıtını verdi. Ailelerce dile getirilen saat 21.00 sıralarında mühimmat tasnifinin neden yapıldığına ilişkin sorulara ise Bakan Yılmaz soruşturmanın gerek askeri gerek sivil makamlar tarafından sürdürüldüğünü belirterek, “Netice alındıktan sonra bu olayın neden kaynaklandığı, bu olayda hata ihmal kusur var mı bütün hepsi milletimize açıklanacaktır. Burada da bir hata kusur varsa o soruşturmayla ortaya çıkacaktır ve gereği de yerine getirilecektir" diye konuştu.

AFYONKARAHİSAR'DA TÖREN YOK

Bakan Yılmaz, bir soru üzerine şehit ailelerinden DNA örneklerinin Afyonkarahisar'da alınacağını ancak neticelerinin Ankara'da elde edileceğini söyledi. Milli Savunma Bakanı Yılmaz, Afyonkarahisar'da şehit askerler için tören düzenlenmeyeceğini de sözlerine ekledi.

EB(SU/ESM)