AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile Makedonya'nın AB İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Teuta Arifi AB konusunda işbirliği protokolü imzaladı. Bakan Bağış daha sonra Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın söylediği 'Türkiye İsrail ile görüşmeli ' sözlerini değerlendirdi.


DİLİ SÜRÇTÜ, ALİ RIZA BEY YERİNE ALAATTİN BEY DEDİ


İki bakan önce işbirliğin protokolünü imzaladı. Ardından Bakan Bağış, "Makedonya'nın Avrupa İşlerinden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Sayın Teuta Arifi ile birlikte bir çalışma yemeği gerçekleştirdik. Şimdi de iki bakanlık arasında işbirliği protokolünü sizlerin huzurunda imzaladık. Bu anlaşmayla artık Türkiye ile Makedonya arasında AB konusunda daha yakın bir işbirliği ve ortak çalışma zemini oluşturacağız" dedi. Makedonya'nın AB çalışmaları konusunda Türkiye ile daha yakın bir işbirliği içinde olacağını anlatan Bağış, Makedon halkıyla Türk halkının son derece yakın iki halk olduğunu sözlerine ekledi. Bağış'ın, Makedonya'da bulunan Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının evinin restoresine başlandığını hatırlatmak isteyen Bağış'ın dili sürçtü. Bağış, Mustafa Kemal Atatürk'ün babasının adını Ali Rıza Bey yerine Alaattin Bey olarak teleffuz etti. Bağış, "Biliyorsunuz Sayın Başbakanımız Salı günü ilan etti. Makedonya'da Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk'ün babası Alaattin Bey'i kendi köyünde büyüdüğü binanın tadilatını TİKA üstlendi.Orada da çok güzel işler yapmaya başladık. Bu binanın açılışını da Sayın Başbakanımızla Makedon Başbakanı birlikte yapmışlardı. Zaten bu da ilişkilerimizin ne kadar güçlü olduğunun bir göstergesi" dedi. Bakan Bağış, "Biz Makedonya'nın AB Komisyonuyla üst düzey diyalog görüşmelerinde çok önemli bir noktaya gelmiş olmasını önemsiyoruz. AB üyesi ülkelerin herşeyden önce AB'nin nbir barış projesi olduğunu görerek bu barışın sadece üye ülkeler değil tüm kıtada geçerli olabilmesi için başta Makedonya olmak üzere tüm Avrupa kıtasındaki ülkelerin üyeliğini hızlandırmaları gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. Makedonya'nın AB İşlerin Sorumlu Başbakan Yardımcısı Teuta Arifi ise, Makedonya'nın son yıllarda AB ile ilgili önemli çalışmalar yaptığına değindi. Arifi Makedonya ile bütün Balkan ülkelerinin AB perspektifinde olduğunu da belirterek, "Umarız Aralık ayında AB'den güzel bir haber alabiliriz" dedi.


"BENİM İSRAİL'E TAVSİYEM FİLİSTİN DEVLETİNİN KURULMASINA DESTEK VERSİNLER"


Bakan Bağış İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları konusunda Almanya'nın İsrail ile ilgili 'İsrail'in kendini savunmaya kakkı vardır' sözlerini değerlendirdi. Bağış, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'ın söylediği 'Türkiye İsrail ile görüşmeli' sözleriyle ilgili ise, "Türkiye İsrail ile İsrail özür diledikten sonra, 9 vatandaşımızın hayatını uluslararası sularda katletme hatasında bulunup özür diledikten sonra, o 9 kardeşimizin yakınlarını rahatlatacak girişimlerde bulunduktan sonra ve hepsinden önemlisi Filistin'deki Gazze'deki kardeşlerimize uygulananan ambargoların rahatlatılmasından sonra, tabii ki İsrail ile görüşmelidir. Türkiye İsrail'i tanıyan ilk Müslüman ülkedir. Türkiye İsrail'in birçok farklı Müslüman ülkelerle diyalog kurmasına aracılık yapmış bir ülkedir. Türkiye ile İsrail arasında önemli işbirliği projeleri devam etmiştir. Türkiye İsrai'in bu coğprafyada en yakın işbirliği içinde olduğu ülkelerden biriyken 9 vatandaşına yaptığı saldırının mantığını hala anlamakta zorluk çekmektedir. İsrail'in önce bu konuya açıklık getirmesi gerekmektedir" diye konuştu. Bağış, "Şundan ben eminim ki, İsrail halkı da son dönemde yapılan bu saldırıların iç siyasete yönelik girişim olduğunu görüyor. Ama yaklaşan aylarda bu coğrafyada tek seçim yapacak ülke İsrail değil. Bu durumu istismar etmek isteyen başka ülkeler de benzer siyasi istismar çabalarına girerlerse, o zaman bütün coğrafyada bütün dünyada huzursuzluk olur. Benim İsrail'e en önemli tavsiyem bir an evvel bağımsız ve barış içinde yaşayacakları bir Filistin devletinin kurulmasına destek versinler. Çünkü Filistin devleti kurulmadıkça ne İsrail'e barış gelir, ne Ortadoğu'ya barış gelir, ne de dünyaya barış gelir. Biz barışı isteyen bir ülke olarak da İsrail ve Filistin devletlerinin yan yana huzur ve işbirliği içerisinde yaşadıkları bir ortamı görmemiz gerektiğine inanıyoruz" diye konuştu.