Türkiye’nin 24 Kasım 2015’te Rus uçağını düşürmesinin ardından Ankara-Moskova hattında yaşanan siyasi krizin Türk turizmine olumsuz etkisi yüksek sezonda kendini daha çok hissettirdi.

Antalya Havalimanı verilerine göre haziranın ilk yarısında geçen yıla göre yüzde 58.7 oranında turist kaybı yaşandı. Geçen yıl aynı dönemde yaklaşık 750 bin turistin geldiği Antalya’ya bu yıl aynı dönemde 302 bin 522 turist geldi. Aynı dönemde Rusya’dan gelen turist sayısı 241 bin 320’den, yüzde 98.5 oranında düşüşle 3 bin 517’ye geriledi.

Türk turizminde sadece Rusya kaynaklı değil, Almanya kaynaklı kayıplar da dikkat çekiyor. Geçen yıl haziranın ilk yarısında 214 bine yakın Alman turistin geldiği Antalya’ya bu yıl aynı dönemde sadece 117 bin Alman turist geldi. Alman turistlerin bu yıl Türkiye’yi tercih etmemelerinin arkasında Türkiye’deki güvenlik problemlerinin olduğuna dikkat çekiliyor.

“Sorun var ama iyimseriz”

Turizm için önlem paketi üstüne önlem paketi açıklayan hükümet de bu yıl sorunlar yaşandığını kabul ediyor. DW’ye “Bu yıl sorun var ama iyimseriz” diyen Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Hüseyin Yayman, “Sorun var ancak bu sorun turizmden değil güvenlikten kaynaklanıyor. Sorun, Türk turizmini yeniden yapılandırmamız için bize fırsat olacak” açıklaması yaptı. DW’nin “Sorunları çözmek için ne tür önlem alıyorsunuz?” sorusunu yanıtlayan Yayman, şöyle konuştu:

“Türk turizminin ürün bağımlılığı (deniz-kum-güneş) ve pazar bağımlılığı gibi iki yapısal sorunu var. Türkiye’de yayla, sağlık ve spor turizminin de en iyisi yapılabilecek durumda. Ürün çeşitliliğine gideceğiz. Turizm alanı siyaset üstü bir alandır. Rusya’yla yaşanan siyasi zorluklar ve –her şey dahil- sisteminin yarattığı pazar sorununu da çözeceğiz. Bütün turistleri tanrı misafiri gibi gördüğümüzü tüm komşularımız yeniden hatırlayacak. Alman turistlerin de Türkiye’ye gelmesi bizim için çok önemli. Almanya’da yaşayan Türklerin Türkiye’de tatil yapması kadar, Alman vatandaşlarının da Türkiye’ye gelmesini sağlamak en önemli hedefimiz. Bu hedefimizi de bayramda yakalayacağız. Bayramda turistik tesislerimizde doluluk oranı yüzde 100’e ulaşacak. Bu yılki sorunları aşmak için turizmcilerle aylık toplantılar yapıyoruz. Turizm yönetimini sahaya indiriyoruz. Zorluklar bizim için fırsat olacak. 2023 için -50 milyon turist, 50 milyar dolar hedefini yakalamaya kararlıyız. Körfez ülkelerinden, Ukrayna’dan, İran’dan gelen turist sayılarını artıracağız.”

“Tanıtım kampanyaları önemli”

Türk turizminin siyasi krizler ve güvenlik nedeniyle yaşadığı sorunları aşması mümkün mü? Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy, “Mümkün ama sorunlar acilen giderilmeli” diyor.

Türkiye’de yaşanan güvenlik sorununun dünyanın her yerinde yaşandığını ancak hükümetlerin bu durumu dünya kamuoyuna iyi izah ettiğini belirten Ulusoy “Türkiye de tanıtım kampanyanlarına ağırlık vermeli. Etkin kampanyalar üzerinden Türk turizmi yeniden yeniden anlatılabilmeli. Bugün yaşadığımız sıkıntının bayramda geçmesini umuyoruz, umutlu olmak istiyoruz. Bayram; bize tabloyu daha net gösterecek. Bayram verilerinden sonra herkesin oturup yeniden durum değerlendirmesi yapması gerekiyor” mesajı veriyor.

Hükümetin turizmde yabancıların çalıştırılması, liman ücretlerinde düzenlemelere gitmesi, uçak seferlerine ve fiyat tarifelerine ayar vermesinin doğru olduğunu anlatan Ulusoy, “Ama tabii ki asıl mesele; yaşadığımız güvenlik sorununun sadece Türkiye’ye özgü olmadığının doğru şekilde anlatılmasıdır. Bugün Paris’te, Madrid’te, Brüksel’de, Berlin’de de terör tehdidi vardır. Kamuoyuyla iletişimin, tanıtımın güçlü olmasına ihtiyacımız var” dedi.

“Bombalar patlamasın”

Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Birol Akman’a göre de bayram ‘küçük bir kurtarıcı’ olacak. “Bayram turizme nefes aldırabilir ancak bu da kısa süreli olur” değerlendirmesi yapan Akman, "Hükümete tavsiyeniz nedir?” sorusunu, sektördeki durumu da değerlendirerek şöyle yanıtladı:

“İstanbul’da patlayan son bomba turizmin dibe vurmasına neden olmuştur. Zaten daha önce özellikle Ankara ve İstanbul’da patlayan bombalar, turizmin de can kaybedeceğinin işareti olmuştur. Bayram; Temmuz’u kurtarsa, Temmuz ve Ağustos dolu geçse, eylül ve ekimde turist sayısındaki azalmalar yine dikkat çekecek. Hükümet; seyahat acentalarının turist getiren uçaklarına ek yardım yapıyor ancak bu yardımların da özellikle Rusya ve Almanya pazarındaki kayıpları gidermesi mümkün değil. Hükümetle turizmciler sorunları ortak çözmeye çalışıyor ancak bombalar patladığı, Rusya’yla özür krizi sürdüğü sürece turizmde tablonun iyileşmesi mümkün değil. Acil önlem alınacaksa terör bitmeli, Rusya’yla kriz sona ermeli. Yoksa turizmciye uzun vadede kurtuluş görünmüyor.”

© Deutsche Welle/Hilal Köylü / Ankara