Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan derlediği güncel verileri DHA’ya değerlendiren ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Türkiye’ye sadece Temmuz ayında 4 milyon 571 bin, Ocak- Temmuz ayları arasındaki ilk 7 aylık dönemde ise 17 milyon 295 bin yabancı turistin geldiğini aktardı. Yıl sonuna kadar turist sayısının tavan yaptığı 2011 yılı ile ya başa baş ya da biraz daha üstünde rakamlar beklediklerini anlatan İşler, turizmcilerin 2012 yılı için beklemedikleri siyasi ve askeri gelişmelere dikkat çekti.

2.5 MİLYON TURİST KAYIP

Haziran ayına kadar yaşanan yüzde 2’ler civarındaki düşüşlerin Temmuz ayında toparlandığını kaydeden İşler şu bilgileri verdi:

"Düşüşün ana nedenleri olarak İran Riyalinin Amerikan doları karşısında değer kaybetmesi ve Suriye’de yaşananlar gösterilebilir. Ocak- Temmuz döneminde Suriyeli turist sayısında yüzde 39, İranlı turist sayısında ise yüzde 38 azalma yaşandı. Yaklaşık 1 milyon turist İran’dan, 750 bin turist Suriye’den, 500- 600 bin turist de İsrail’den geliyordu. Şu anda yaşanan konjonktürden dolayı bunları kaybetmiş durumdayız. Yani nereden baksanız 2.5 milyon insanı kaybetmiş oluyorsunuz. Bu ülkelerdeki düşüşün aksine Iraklı turistler yüzde 31, Birleşik Arap Emirlikleri yüzde 6, Bahreyn yüzde 30, Katar yüzde 44, Kuveyt yüzde 49, Suudi Arabistan yüzde 35 ve Yemen yüzde 39 artış gösterdi.

YÜZ GÜLDÜREN ÜLKELER

Hollanda ve Almanya pazarlarında da yükselişin mevcut olduğunu, Rusya pazarındaki gelişmelerin sürdüğünü dile getiren İşler İsveç, Norveç ve Danimarka gibi ekonomik büyüme kaydeden ülkelerden turist sayısının artışının yanı sıra Kazakistan, Özbekistan ve Tacikistan gibi ülkelerde ise yüzde 30’ların üzerinde artışlar yaşanmasının memnuniyet verici olduğunu kaydetti. İşler, Çin, Hindistan ve Brezilya’nın da, bu yıl artış rakamlarıyla turizmcinin yüzünü güldürdüğüne işaret etti.

TAHMİNLER YAPILIRKEN GÜNDEM ATEŞLİ DEĞİLDİ

2012 yılının ilk 8 aylık döneminde en fazla turist sayısı artışını yüzde 28.9 ile İstanbul’un gerçekleştirdiğini anlatan İşler, İzmir’e gelen ziyaretçide ise yüzde 1’lik artış yaşandığını belirtti. İşler, sezona başlarken Türkiye turizminin yüzde 4, İzmir’in ise yüzde 8-9 büyüyeceğini tahmin ettiklerini kaydederek, "Ancak bunu söylerken Suriye, Irak, İran, İsrail ve ABD gündemindeki durumun bu kadar ateşlenmeyeceğini, doğuda büyük infial olacağını düşünmemiştik. Bu kadar şiddetli bir öngörü yoktu" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİNKİ BÜYÜK BAŞARI'

Dış politika gündeminin karmaşık olduğu, dünyadaki ekonomik krizin sürdüğü, Arap Baharı ile başlayan kaosun hala hissedildiği bir dünyada turizm rakamlarını aynı seviyede tutmanın da büyük bir başarı olduğunu vurgulayan İşler şöyle konuştu:

"Türkiye bu kadar sıkıntıya rağmen 35 milyon turistle rekorlar kırılan 2011 yılını ya başa baş ya da biraz farkla geçecektir. Akdeniz çanağındaki ülkelerin karamsar tahminlerde bulunduğu dönemde bu başarıları sağlamak Türkiye’nin turizmde doğru yöntemler ortaya koyduğunu da göstermektedir. Rakiplerimiz fiyat kırıp promosyon yapmasına rağmen, Türkiye fiyatlarını aynı seviyede tutmaya gayret ettiyse, bu sektörün endüstri haline geldiğini gösterir."



BT(İÖ/COŞ)