Polonya’daki muhafazakar hükümetin devlet kontrolündeki yayın organlarında kontrolü ele geçirdiği ve otoriter bir yönetime doğru gittiği değerlendirmeleri yapılıyor. Alman Gazeteciler Cemiyeti, (DJV) yeni reform yasasını basına hükümet darbesi olarak değerlendirerek, sert dille eleştirdi. 


Çıkacak yeni yasa ile Maliye Bakanı devlet radyo ve televizyonlarındaki müdürleri atama ve işten el çektirme yetkisi ile donatılıyor. Ayrıca devlet radyo ve televizyonları Polonya halkının ‘‘yurtsever duygularını’’ güçlendirme konusunda yayın yapmakla da görevlendiriliyor.

Muhafazakar çizgideki hükümet partisi PiS'in (Hak ve Adalet Partisi) yasada reformu içeren tasarısına oylamada 232 milletvekili onay verirken, 152 karşı ve 34 de çekimser oy verildi. 

Polonya’daki demokratik yapıya karşı muhafazakar hükümetin aldığı son kararlar AB ve insan hakları örgütleri tarafından da yakından takip ediliyor. Helsinki İnsan Hakları Örgütü Sözcüsü Barbara Grabowska-Moroz şu anda Avrupa’nın Polonya’daki gelişmeleri dikkatle izlemesi gerektiğini söyledi.

Noel öncesindeki iki hafta sonunda Polonya halkı sokaklara dökülerek hükümetin anti-demokratik programını protesto etmiş, eski Devlet Başkanı Lech Walesa’da hükümetin tutumunu değiştirmemesi durumunda ülkenin iç savaşa sürüklenebileceği uyarısını yapmıştı.