Guardian’ın manşet haberinde, Ukrayna’nın Kırım Yarımadası’na askeri müdahalede bulunan Rusya’ya karşı takınılacak tavır konusunda ABD ile Avrupa arasındaki görüş ayrılıklarının su yüzüne çıkmaya başladığı belirtiliyor.

Haberde, ABD Başkanı Barack Obama’nın Rusya’yı ekonomik yaptırımlarla tecrit etmeyi tasarlamasına karşın, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin bakanlarının buna sıcak bakmadığı belirtiliyor.

Almanya ve İngiltere gibi ülkeler, Rusya ve Ukrayna’da Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç’in Rusya’ya sığınmak zorunda kalmasının ardından kurulan yeni hükümet arasında diyalog sağlanmasından yana.

İç sayfalarda, Rusya’nın Kırım’daki Ukrayna birliklerine silahlarını teslim etmeleri için baskı yaptığı anlatılıyor.

Independent’in başyazısında, ABD Başkanı’na, ‘sorumluluğu yüklenmesi’ için “Değneği al Barack” çağrısı yapılıyor.

Kırım’ın fiilen Rusya tarafından ilhak edildiği belirtilen başyazıda şöyle deniyor: “Batı’nın doğrudan askeri müdahalesi, Putin’in de bildiği gibi, düşünülemez bile. Ama Rusya’nın bedel ödemesini sağlamanın başka yolları da var. Rusya’nın (baştan hiç dahil olasına izin verilmemesi gereken organizasyon) G8 grubundan çıkarılması sadece bir başlangıç olabilir.”

Başka bir haberde, Moskova’nın dibe vuran para birimi rubleyi toparlamak için 10 milyar doları piyasaya sürdüğü aktarılıyor.

Times gazetesindeki bir haberde, Rus medyasının Kırım’da devam eden ve Ukrayna’nın doğu kesimine sıçrama ihtimali bulunan askeri çıkarmayı haklı gösteren yanlı yayınlar yaptığı anlatılıyor.

Habere göre, Ukrayna’nın batısındaki Polonya sınırında uzun kuyruklar oluşturan hafta sonu tatilcileri, “Kiev’deki faşist hükümetten kaçarak Rusya’ya sığınan Doğu Ukraynalı yüz binler” gibi aktarılıyor televizyon kanallarında.

“Ukrayna küresel ekonomiye tehdit” deniyor Telegraph’ın manşetinde.

Ekonomi yorumcusu Liam Halligan, Avrupa’nın başlıca doğal gaz tedarikçisinin Moskova yönetimi olduğunu hatırlatarak, “Rusya, Ukrayna üzerinden Putin’e meydan okumamızı engelleyen bazı anahtar kartlara sahip” diyor.

Bu kartlardan biri de, uzun süredir Rusya’nın desteğine muhtaç olan Ukrayna ekonomisinin çökmenin eşiğinde olması.