Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi Erdoğan İşcan imzalı cevapta, gösterinin yasadışı olduğu, muhabir Beyza Kural’ın göstericilerin arasında yer aldığı, basın kartını göstermesinin hemen ardından serbest bırakıldığı iddia edildi.

Kural ise polislerin kendisine önce basın kartı sorduğunu, ardından tehdit ettiğini ve kendisi çekim yapmaya devam edince ters kelepçe takıldığını anlattı. Kural’ın anlattıkları, çektiği videoda da görünüyor.

6 Kasım’da Beyazıt'taki YÖK protestosunda polis bianet muhabiri Beyza Kural’ı "Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size" diyerek tehdit etmiş, ardından ters kelepçe takarak gözaltına almaya çalışmıştı. Kural’ın gerçekleştirdiği suç duyurusu ise henüz sonuçlanmadı.

"Basın kartım elimdeydi"

bianet muhabiri Beyza Kural o gün yaşananları şöyle anlattı:

"Öğrencilerin arasında değildim. Yere yatırılarak gözaltına alınan bir öğrenciyi kayda alırken sivil giyimli polislerce itilerek darp edildim.  İlk andan itibaren gazeteci olduğumu söyledim. Basın kartımı görmek istediler, gösterdim. Boynumda asılı kamera kayda devam ederken, sivil giyimli bir polis 'Bundan sonra hiçbir şey eskisi gibi değil artık, bunu öğreteceğiz size' diye bağırdı. Kamerayı elime aldığım sırada gözaltı aracına götürüldüm. O sırada da basın kartım elimdeydi. Aracın önünde bana ters kelepçe takıldı. Bu sırada bir polis basın kartımı çekerek kopardı. Diğer gazetecilerin meslektaşları olduğumu söylemeleri üzerine araca bindirilmeden bırakıldım."

Türkiye'nin cevabı

Avrupa Gazeteciler Federasyonu, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu ve Index on Censorship örgütlerinin Avrupa Konseyi’ne başvurusu üzerine Avrupa Konseyi Türkiye Daimi Temsilcisi Erdoğan İşcan'ın verdiği cevap şöyle:

“6 Kasım 2015’te İstanbul Fatih bölgesindeki Beyazıt Kampüsü’nde, YÖK’ün 34. Kuruluş yıldönümüne yönelik gösteri yürüyüşü, göstericilerin taşıdığı kanunsuz pankartlar nedeniyle yasadışı bir buluşmaya dönüştü. 2911 nolu Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası’nın 23. Maddesine göre, gösterilerde yasadışı pankartlar, dövizler ve materyaller taşımak ve yasadışı sloganlar atmak yasaktır.

“Kolluk kuvvetleri göstericilerden yasadışı olan pankart ve dövizleri indirmesini istedi. Göstericilerin bunu reddetmesi üzerine, polis gruba müdahale etti. Göstericiler dağılırken, onların arasında yer alan Beyza Kural kolluk kuvvetleri tarafından bir süreliğine tutuldu ve basın kartını göstermesi üzerine hemen bırakıldı.” (Bianet)