Der Spiegel: Herkesle kavgalı AKP her bir oya muhtaç


Almanya’nın en çok okunan haftalık dergilerinden Der Spiegel’in Online sayfası, Erdoğan’ın Almanya ziyaretinin başbakanlar arasındaki ziyaretten çok, bir seçim kampanyası olacağına yer verdi. 

Derginin dış politika yazarlarından Hasnain Kazim, ‘Berlin Ziyareti: Erdoğan Almanya’da seçim kampanyası yapıyor’ başlıklı yazısında, Türkiye Başbakanı Salı günü Berlin'e, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile 'görüş alış-verişi" için geliyor diye yazdı. Programda "ikili ilişkiler" ve güncel uluslararası sorular" ın konuşulacağı belirtiliyor. 

Can sıkıcı geçebilir öngörüsüyle verilen haberde, konuşulacak konuların başında Suriye konusu, Avrupa'ya Türkiye üzerinden gelen mültecilerin geri alımı, AB ülkelerinin Türk vatandaşlarına vize zorunluluğunu kaldırma şartı ile Türkiye'deki son politik ve ekonomik gelişmeler diye sayılmaktadır.

Spiegel Online, Almanya’daki Türk vatandaşlarının artık Türkiye’deki seçimlerde oy kullanma hakkı elde ettiğini duyurdu.İnternet sitesi bu nedenle de Erdoğan’ın Almanya’da seçim kampanyası yapacağını ve Berlin’de taraftarlarına sesleneceğini aktardı.


Gezi Direnişi ve 17 Aralık rüşvet operasyonları ile ‘belirsiz bir geleceği olan’ Erdoğan’ın cumhurbaşkanlığı seçimleri için ülkedeki Türkiye vatandaşlarının oylarına oynadığını yazdı.

Kazim, Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı lobi örgütünün son dönemlerde 60 kadar şehirde büro açmasına dikkat çekiyor. Kazim, AKP’nin Almanya’daki seçim kampanyasının ve Milli Görüş, Gülen Cemaati ve Ditib’e taraftar kaptırmama hedefinin bir parçası olduğuna dikkat çekti.

MERKEL-ERDOĞAN: BİRBİRLERİNE ‘KALPTEN BİR HOŞLANMAMA’ İLE BAĞLILAR


Hasnain Kazim
yazısında şöyle dedi: “Erdoğan-Merkel görüşmesinde konuşulacak bir kaç konu var: Suriye krizi, Türkiye üzerinden Avrupa’ya gelen mültecilerin geri alınması. Buna karşılık ise Avrupa Birliği (AB)’nin Türk vatandaşlarına vize zorunluluğundan vazgeçmesi, AB üyeliği ve tabii ki de Türkiye’deki ‘gergin’ ekonomik ve siyasi durum.

Ancak Erdoğan’ın ziyaretlerinde merak uyandıran iki neden var. Öncelikle Merkel ve Erdoğan birbirlerine ‘kalpten bir hoşlanmama’ ile bağlılar. Her iki politikacı nadiren farklı olabiliyorlar: Burada (Almanya) soğuk,  mesafeli, konu odaklı Şansölye, orada daha çok duygusal, hiddetli ve Dost-düşman düşüncesiyle yoğrulmuş bir başbakan.

Erdoğan’ın yakın çevresinin Merkel’in AB yolunu engellediğini kaydeden yazar, Merkel’in Türkiye için önerdiği ‘İmtiyazlı Ortaklık’ fikrinin ise ‘pırpıt bir senaryo’ olarak görüldüğünü kaydetti. Kazim şöyle devam etti: “Ayrıca Şansölye geçtiğimiz yaz polisin Gezi Protestoları’na katılan göstericilere yönelik tavrını ‘alışılmadık biçimde’ sertçe eleştirmişti. Sadece dostça kelimeler için hiçte iyi şartlar yok yani.”

Erdoğan’ın 2008 yılında Köln’de yaptığı ve Almanya’yı ülkede yaşayan Türkleri asimile etmek ve insanlık suçu işlemekle suçladığı konuşmasını hatırlatan Hasnain Kazim, bu konuşmadan sonra Almanya’daki uyum tartışmalarının yeniden alevlendiğine dikkat çekti.

“DİPLOMATİK ÜSLUBU PEK SEVMİYOR”

Kazim, Erdoğan’ın bu seferki ziyaretindeki hedefinin ise yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimleri için seçim kampanyası yapmak olduğunun da altını çiziyor: “Erdoğan taraftarları önündeki sert-kaba söylemleri ile de biliniyor. Yurt içinde ve ya dışında olsun, konuşma metinlerindeki diplomatik üslubu pekde çok sevmiyor.Salı akşam Merkel ile yapacağı görüşme sonrasında Berlin Tempodrom’da binlerce kişiye konuşacak. ‘Berlin Buluşması’ adı altındaki konuşması duvar ilanları ve internet üzerinden duyurulmuş durumda. Toplantıyı organize eden Avrupalı Türk Demokratlar Birliği (UETD) adlı AKP’nin lobi kuruluşu 7 bin civarında katılım bekliyor. Salon 4 bin kişi alacağı için Erdoğan’ın konuşması değişik yerlere dev ekranlardan yansıtılacak.

“GEZİ VE 17 ARALIK SONRASI POLİTİK GELECEĞİ BELİRSİZ”

Almanya’da yaşayan Türklerin oyları önemli, çünkü bu yıl Türkiye’de önemli seçim olacak. Yerel seçimler ve yazın Türkler ilk kez bir cumhurbaşkanını direkt seçecekler. Yurtdışında yaşayan Türkler de ilk kez oy kullanacaklar.

Erdoğan’ın cumhuriyetin 100’üncü yılı olan 2023’te devletin tepesinde olma istediğini gizlemediğini yazan Hasnain Kazim, Gezi Direnişi ve 17 Aralık’daki rüşvet skandalı nedeniyle  politik geleceğinin belirsiz olduğunu vurguladı.

Kazim şöyle devam etti: “Gezi Protestoları ve Aralık’ta ortaya çıkan Erdoğan’ın da karıştığı rüşvet skandalı nedeniyle kabinesinin yarısını değiştirmek zorunda kaldığından beri siyasi geleceği artık o kadar güvenli değil. Üstelik mevcut cumhurbaşkanı Abdullah Gül de adaylıktan vazgeçmeye hazır olup olmadığını belli etmiyor. Geçtiğimiz aylarda Erdoğan’ın partisinden olan Gül, ona karşı göze çarpacak bir şekilde sürekli pozisyonlar aldı. 

“KAVGALI AKP HER BİR OYA MUHTAÇ”

 

AKP şimdiye dek olmadığı kadar çok kavgalı ve Erdoğan her bir oya muhtaç. Erdoğan ve onun eski ‘yol göstericisi’ din adamı Fethullah Gülen açık bir iktidar savaşı yürütüyorlar. Gülen’in güçlü Network’ü (ağı) şimdiye kadar AKP için güvenilir bir bank idi. Ama şimdi Gülen ‘ince bir biçimde’ sembolik olarak önemli İstanbul’da muhalif CHP’nin adayını destekleyebileceğini ima ediyor.


AKP’NİN PROPAGANDA PLANI: UETD 1’DEN 60 TEMSİLCİLİĞE ULAŞTI


AKP’nin Avrupa temsilciliği gibi çalışan Avrupa Türk Demokratlar Birliği (UETD)’nin rolüne de değinen Der Spiegel yazarı, UETD’nin son dönemlerde dikkat çekecek bir biçimde büyümesine dikkat çekti: “Almanya’da yaşayan Türkleri mobilize etmenin önemini AKP’nin buradaki (Almanya) girişimleri gösteriyor: Kısa zaman öncesine kadar sadece Köln’de bir büro ile temsil edilen UETD’nin kendi verilerine göre şimdilerde 60 Alman şehrinde temsilciliği var. Çoktan beri meydanı aynı şekilde Almanya’da oldukça aktif olan Gülen Network’üne bırakmak istemiyorlar. Aynı şekilde ne Milli Görüş’e ne de Ditib’e.

Erdoğan’ın Berlin’de söyleyeceklerinin şimdilik belirsiz olduğunu kaydeden Der Spiegel yazarı, Berlin ziyaretinde kesin olan tek şeyin Erdoğan’ın seçim kampanyası yapacağının olduğunu ve  konuşmasının da ‘ilginç’ olabileceğini savundu. Hasnain Kazim son olarak şu sözlere yer verdi:”Köln UETD’den biri, “Elbetteki Türkiye’deki siyasi durumla ilgili olacak, bu konuda söylenecek çok şey var” diyor.

Kesin olan tek şey var, o da Erdoğan’ın burada seçim kampanyası yapacağı. Ve bu da Erdoğan’ın tarzıyla oldukça ilginç olabilir. Bir ‘Görüş alışverişinden’ de ilginç.”

“Erdoğan’ın 2023’e kadar iktidarda kalmayı hayal ettiği artık bir sır değil.” diyen Spiegel Online, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde ise Abdullah Gül’ün tavrının belirleyici olacağına dikkat çekti.