İrfan Erdoğan

 

Kokulu silgi, oyun hamuru, boya gibi piyasaya çeşitli şekillerde ucuz ve kalitesiz olarak sürülen birçok kırtasiye malzemesi öğrencilerin sağlığını tehdit ederken aynı zamanda da çocuklarının eğitim ve öğretimi kadar sağlığına da önem veren velileri endişelendiriyor tabi.

Konuyla ilgili olarak bir açıklama yapan Türkiye Tüketici Hakları Derneği Genel Başkanı Turhan Çakar şunları söylüyor. " Kanserojen madde içeren kırtasiye malzemelerinin daha çok ucuz iş gücü sebebiyle uzak doğu ülkelerinde ithal ediliyor. Gümrüklerde bu malzemelerin denetimleri zaten yeteri kadar yapılmıyor. Bununla birlikte iç piyasada da yeteri kadar denetim yok. Vatandaşlar kırtasiye malzemelerinden zehirlendiğinde yasak savmak için iç piyasada denetimler yapılıyor. Gümrüklerde ve iç piyasada kırtasiye malzemelerinin denetimlerinin yapılması gerektiğini belirten Çakar, “Avrupa ülkeleri bizden kırtasiye ürünleri alırken bizim fabrikaların denetlenmesini istiyor. Biz de bu denetimleri yapabilmeliyiz.

Çakar ayrıca, velilerin ürünlerde kaygı duydukları bir durumla karşılaştıklarında, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlükleri ve Tüketici Hakları Derneğine başvurmalarını öneriyor. Uzmanlar kırtasiye ürünlerine koku vermek için alkol ve asit kullanıldığını, kokulu ürünlerin, çocukların hoşuna gitmesinin yanında solunum yollarına ve akciğerlere büyük zarar verdiğini belirtiyor. Yine uzmanlarca kokulu kırtasiye ürünlerinin çocuklarda koklamaya dayalı bağımlılıkları pekiştirebileceğine de dikkat çekiyor... Bilinçli bir alışveriş konusunda uzmanlar ailelerin şunlara dikkat etmesini istiyorlar :

 

1-Yaş grubuna uygun, mümkün olduğunca boyasız ya da en az boya içeren yerli ürünler tercih edilmeli.

 

2-Plastik baskılı, kokulu ürünler alınmamalı...

 

3-Kalite sorgulamalarını yürüten merkezlerce onanmış, içeriği belli, katkı maddeleri belirlenen standartları aşmayan ürünler tercih edilmeli...

 

4-Eğitmenlerin görüşleri alınmalı, CE ve TSE damgalı ürünler tercih edilmeli.