İsveç’in başkenti Stockholm’ün kenar semtlerinden Husby’de geçtiğimiz hafta 69 yaşındaki bir göçmenin polis tarafından öldürülmesi üzerine başlayan olaylar üçüncü gününde de devam etti.  11 bin nüfuslu semtin yüzde 80’ini oluşturan göçmenler Pazar günü, araçları ateşe vererek başladıkları saldırılara bir yenisini daha ekleyerek Jakobsberg polis karakoluna saldırdılar. Karakola molotoflarla saldıran göçmenlere karşı bölgeye çok sayıda çevik kuvvet ekibi gönderildi. Başbakan Fredrik Reinfeld, saldırıyı kınayarak “bazı gençler, şiddete başvurarak toplumu ve sistemi değiştirebileceklerini sanıyorlar. Onlara çok net bir mesaj vermek istiyorum. Yaptığınıza müsamaha edilmeyecek, şiddetin hakim olmasına izin verilmeyecektir.  Şimdi bölgedeki herkese sesleniyorum. Olayların bir an önce durması için anne ve babalar, bölge halkı hep birlikte polise yardımcı olmalıdır” dedi.

 

OLAYLAR DİĞER BÖLGELERE SIÇRADI

Husby  bölgesinde Pazar günü polise taş ve molotof atmak, araçları ateşe vermekle başlayan olaylar göçmenlerin yoğun yerleşim bölgesi Rinkeby, Skarpnack, Norsborg, Kista ve Tensta bölgelerine de sıçradı. Türklerin çoğunlukta olduğu bölgelerde araçlar, polise karşı kurulan barikatlar, çöp konteynerleri, ateşe verildi, Emniyet Müdürlüğünden Towe Hagg, olaylar nedeniyle bölgede devriye gezen polisler ve kurtarma ekiplerinin de saldırıya uğradığını belirterek “olaylarla ilgili olarak 8 kişi gözaltına alındı ancak, olaylara karışan gençlerin büyük bir kısmı 12-13 yaşında çocuklar. Üç gündür devam eden olaylar sırasında polislerimiz ve bölgeye insanlara yardım etmek için giden kurtarma ekipleri taşlı, molotoflu saldırıya uğramaya başladılar.


Olay çıkaranlara karşı daha sert tedbir almak zorunda kalacağız” dedi. Tove Haag, olayların başında araçları ateşe veren 3 gencin ellerinde yanıcı maddelerle yakalandığını belirterek, inşaat işçileri sendikasının da yakılmaya çalışıldığını söyledi. Fitja semtinde gönüllü kuruluşlar bir toplantı yaparak olayların durması için göçmen gençler ve polis arasında arabuluculuk yapma kararı aldı. Gönüllü Kuruluşlar adına konuşan Hesam Akbari “bizim göçmen topluluklar olarak şiddet olaylarına karşı olduğumuzu göstermemiz gerekir. Bu nedenle gruplar halinde bölgede dolaşarak gençlere mani olmaya çalışacağız” dedi. Üç gündür devam eden olaylar nedeniyle gözaltına alınanların sayısının 11’i bulduğu bildirildi. Polis Husby’de çevreye saldıran 69 yaşındaki bir şahsı gözaltına almak üzere gittiğinde, şahsın polise saldırması üzerine silahını kullanmış ve şahıs kaldırıldığı hastanede ölmüştü.