Her yıl geleneksel olarak 24 Ocak tarihi “Tehlikedeki Avukatlar Günü” olarak düzenleniyor ve avukatların zorda olduğu ülkelere dikkat çekiliyor bu yıl Türkiye'deki avukatlara ithaf ediliyor.

1977’de Madrid’de“Atocha Katliamı” diye anılan 4 işçi avukatının katledilmesi nedeniyle, her yıl 24 Ocak’ta anma etkinliği gerçekleştiriliyor.

Avukatların durumu zor

Türkiye'de ne yazık ki avukatların durumu kolay değil çok sayıda avukat tehdit altındadır. Tehdit altında olan avukatların merkezi Türkiye ilk kez olmuyor. 1990'larda, Fuat Erdoğan, Faik Candan, Şevket Epözdemir gibi avukatlar öldürüldü ve sonraki yıllarda orada insan hakları avukatları çalışmak için güvenli ortamda olmadı. Avukatlara karşı saldırılar büyük ölçüde azalmadan devam etti. 2011 yılında, kitlesel tutuklamalar ve kitle denemeleri sürdü. Tutuklu avukatların bazıları iki buçuk yıldan beri tutuklu ve hala yargılanmayı bekliyor.

Tutuklamalar devam etti

Ocak 2013 yılında yine 22 avukat gözaltına alındı ve Temmuz 2016'dan sonra iddialara göre farklı nedenlerden akademisyenler, gazeteciler gibi çok kişi gözaltına alındı veya görevini yapması engellendi. Bazı kurumlar ve kuruluşların yanı sıra avukat büroları da kapatıldı. Hükümetin sindirme, korkutma taktikleri olduğuna işaret edildi. Birleşmiş Milletler Yüksek Komiserliği raporuna göre,Türkiye'de 2017 sonunda 570 avukat tutuklu, bin 480 çeşitli eylemlerden ceza aldığı 79 kişini ise ağır cezalara çarptırıldığı belirtildi.

Mitinge katılın çağrısı

Cumhuriyetçi Avukatlar Derneği (RAV) başta olmak üzere farklı avukat derneklerinin katkılarıyla, “Tehlikedeki Avukatlar Günü 2019, Türk ve Kürt Kökenli Avukatlarla Dayanışma ve Tahir Elçi Anma” adı altında 24 Ocak 2019 tarihinde, Türkiye Cumhuriyeti Hamburg Başkonsolosluğu önünde miting düzenleniyor. Saat 13.00'da başlayacak miting Tesdorpfstrasse 18, 20148 Hamburg adresinde gerçekleşecek mitinge herkesin davetli olduğu duyuruldu.