SUSMAK YOK! UNUTMAK YOK!

ANMA MİTINGİ

21.12.2019 CUMARTESİ, SAAT 16:00'DA, Ramazan-Avcı-Platz (S-Bahnhof Landwehr)

21.12.1985'de Ramazan Avcı, kardeşi ve bir arkadaşıyla Landwehr tren istasyonunda dazlakların buluşma yeri olarak bilinen bir meyhaneden çıkanlar tarafından saldırıya uğradı. Kardeşi ve arkadaşı Nazilerin saldırısına rağmen, son anda bir şehiriçi otobüsüne binip kurtuldu. Kaçmak için caddeye koşan Ramazan Avcı bir arabanın çarpması sonucu metrelerce havaya fırlatılıp, caddeye düştü. Ramazan Avcı başına üşüşen en az üç dazlak tarafından balta sapları, beyzbol sopaları ve tekmelerle gaddarca dövüldü.24.12.1985'de kaldırıldığı hastanede, girdiği komadan uyanmadan hayata gözlerini yumdu. Birkaç gün sonra oğlu dünyaya geldi. Oğluna babasının adı verildi. Ramazan Avcı'nın katilleri Neonazi partisi FAP çevresinden olmalarına rağmen, resmi makamlar olayda siyasi bir motif olmadığı söylediler. Irkçılık gözardı edildi. Katiller hafif cezalar aldılar. Avcı'nın yakınlarının yaşadığı travma hiç bitmedi ve ömür boyu sürecek.

Hamburg'da öteden beri ırkçı cinayet geleneği var. 21'i 22'ye bağlayan 1980 yılının Ağustos ayında bir Neonazi terör grubu üyeleri Hamburg'daki Halskestrasse'de bir mülteci yurdunu kundakladılar. Ngoc Nguyên ve Anh Lân Dô'nun hiçbir kurtulma şansı yoktu ve aldıkları ağır yanık yaraları nedeniyle hayatlarını kaybettiler. 22 Haziran 1982'de Norderstedt'te 26 yaşındaki Tevfik Gürel Neonaziler tarafından öldürüldü. Ondan sadece bir ay kadar zaman önce, 26 Mayıs 1982'de, şair Semra Ertan,ırkçılığı protesto için St. Pauli semtinin ortasında alenen kendini yaktı. Adrian Maleika Nazi yanlısı HSV taraftarlarının saldırısına uğradı 17 Ekim 1982'de hastanede hayatını kaybetti. Ramazan Avcı'nın öldürülmesinden birkaç ay önce Hamburg'da Mehmet Kaymakçı aşırı sağcılar tarafından katledildi. Bugüne kadar bu cinayetleri hatırlatan hiç bir şey yok bu kentte.

Bizler 21 Aralık 2019'da Ramazan Avcı anmak ve diğer ırkçı şiddet kurbanlarını hatırlara getirmek istiyoruz. Bu yıl Mehmet Kaymakçı'nın da anısını canlı tutacağız. Mehmet Kaymakcı 24 Temmuz 1985'de üç Neonazi tarafından sokak ortasında saldırıya uğradı ve bayılana kadar dövüldü. Bayıldıktan sonra katiller kendisini Kiwittsmoor Parkındaki çalılıkların arasına çekti. Ve burada üzerine bırakılan 50 kilo ağırlağındaki beton blok ile kafası parçalanarak katledildi. Hamburg-Nord İlçe Belediye Meclisi, Ocak 2019'un başında aldığı bir kararla, Mehmet Kaymakcı'nın anısı yaşatmak istiyor. Meclis önümüzdeki yıl ırkçı cinayetin gerçekleştiği yer olan Langenhorn semtinin Hohe Liedt Caddesine bir anı plaketi asma kararı aldı. Ramazan Avcı Inisyatifi olarak Hamburg-Nord İlçe Meclisinin bu kararını memnuniyetle karşılıyoruz.

Ramazan Avcı'yı anma etkinlikleri ırkçı şiddet kurbanları yakınlarının, ırkçılığın bizzat hedefinde olanların öz örgütlenme akımının bir yansımasıdır. İnisiyatif olarak biz bu akımın destekçisiyiz. Son yıllarda olduğu gibi bu yıl da ırkçı şiddet kurbanları ailelerin, yakınlarının talepleri ve istekleri bizim için esastır. Onların sesleri ve sözleri bu yılkı Ramazan Avcı'yı anma etkinliğinde de ana merkezde olacaklar. Bu kez de aile üyeleri, yakınlar ve çok sayıda inisiyatiften aktivistlerle birlikte topluma güçlü bir mesaj vermek istiyoruz. Bu bağlamda mağdur aile yakınlarının ve anma inisiyatiflerinin konuşmalarını ve mesajlarını dinlemekten sevinç duyacağız. Bu bağlamda 2019 Ramazan Avcı'yı anma etkinliğine yoğun bir katılımı umut ediyoruz.. Irkçılığa karşı güçlü bir ses için hepinizi anma etkinliğine bekliyoruz.

Avcı Ailesinin isteği doğrultusunda, anma töreni, öncelikle ırkçı şiddet kurbanlarının aile üyelerinin söz alacağı, protokolsüz bir tören olacaktır. Bunu saygı ve anlayışla karşılamanızı rica ediyoruz. Katkı sağlamak isteyenler çiçek ve güller getirebilirler.

Lütfen bu bildiriyi çevrenizde ve sosyal medya hesaplarınızda paylaşınız.

Ramazan Avcı İnisiyatifi

ANMA MİTINGİ, 21.12.2019 CUMARTESİ, SAAT 16:00'DA, Ramazan-Avcı-Platz (S-Bahnhof Landwehr)

V.i.S.d.P. Initiative zu Gedenken an Ramazan Avcı, Ramazan Avcı Platz 1, Hamburg

Ramazan Avcı İnisiyatifi irtibat Tel: 0176 65 900 544

Kein Schweigen! Kein Vergessen!

Kundgebung

Samstag, 21.12.2019 um 16.00 Uhr, Ramazan-Avcı-Platz

Am 21.12.1985 wurde Ramazan Avcı zusammen mit seinem Bruder und einem Freund am Bahnhof Landwehr aus einer bekannten Skinheadkneipe heraus angegriffen. Sein Bruder und der Freund konnten in einen Linienbus fliehen, der ebenfalls von den Nazis angegriffen wurde. Ramazan Avcı rannte auf die Fahrbahn und wurde von einem Auto erfasst und meterweit durch die Luft geschleudert. Nach dem er auf der Straße aufschlug, liefen mindestens drei Skins auf ihn zu. Ramazan Avcı wurde auf dem Boden liegend mit Baseballschlägern, Axtknüppeln und Fußtritten brutal malträtiert und verstarb am 24.12.1985 an den Folgen dieser Schläge im Krankenhaus. Wenige Tage später wurde sein Sohn geboren, der nach ihm benannt wurde. Obwohl die Mörder von Ramazan Avcı aus dem Umfeld der neonazistischen FAP stammten, wurde offiziell kein politisches Motiv gesehen, Rassismus als Motiv wurde ignoriert. Die Mörder kamen mit milderen Strafen davon. Die Angehörigen sind lebenslang traumatisiert.

Es gibt eine lange Tradition bei rassistischen Morden in Hamburg. In der Nacht vom 21. auf den 22. August 1980 verübten Mitglieder einer terroristischen Neonazigruppe in der Hamburger Halskestraße einen Brandanschlag auf ein Flüchtlingsheim. Ngoc Nguyên und Anh Lân Dô hatten keine Chance und starben an den Brandverletzungen. Am 22. Juni 1982 wurde in Norderstedt der 26-jährige Tevfik Gürel von Neonazis erschlagen. Wenige Zeit zuvor, am 26.5.1982, verbrannte sich die Lyrikerin Semra Ertan aus Prostest gegen die rassistischen Zustände in Mitten von St.Pauli. Adrian Maleika wurde von nazistischen HSV Fans angegriffen und verstarb am 17.10.1982 im Krankenhaus.

Wenige Monate vor Ramazan Avcıs Ermordung, wurde in Hamburg Mehmet Kaymakcı von Rechtsradikalen ermordet. Bisher erinnert nichts an diese Verbrechen in dieser Stadt.

Wir wollen am 21. Dezember 2019 Ramazan Avcı gedenken und an andere Opfer von rassistischen Übergriffen erinnern. In diesem Jahr werden wir auch an Mehmet Kaymakcı erinnern. Mehmet Kaymakcı wurde am 24.7.1985 von drei Neonazis auf offener Straße überfallen und bis zur Bewusstlosigkeit zusammengetreten. Anschließend zerrten sie ihn hinter ein Gebüsch im Kiwittsmoorpark. Dort wurde ihm mit einer zentnerschweren Betonplatte der Schädel zertrümmert. Die Bezirksversammlung Hamburg-Nord hat Anfang Januar 2019 beschlossen, im kommenden Jahr eine Gedenktafel in der Straße Hohe Liedt am Kiwittsmoorpark (Langenhorn) anzubringen: „Mit der Anbringung einer Gedenktafel am Ort der Tat soll die Erinnerung wachgehalten werden“, schreibt die Bezirksversammlung in ihrem Beschluss. Wir begrüßen die Entscheidung des Bezirksversammlung Hamburg-Nord.

Die Gedenkveranstaltungen an Ramazan Avcı spiegeln die Selbstorganisierung der Angehörigen, Überlebenden und Betroffenen von rassistischer Gewalt. An dieser Selbstorganisierung wollen wir anknüpfen. So wie in den letzten Jahren werden auch diesmal die Anliegen und Forderungen, die Stimmen und Worte der Angehörigen im Mittelpunkt stehen. Auch diesmal geht es uns darum, gemeinsam mit Familienangehörigen, Überlebenden und Aktivist*innen aus zahlreichen Initiativen ein starkes Signal an die Gesellschaft zu senden. In diesem Sinne freuen wir uns auf Redebeiträge / Grußworte der Angehörigen und Gedenkinitiativen und hoffen auf zahlreiche Beteiligung.

Die Familie Avcı wünscht sich ein Gedenken ohne Protokoll, und dass bei der Gedenkkundgebung vornehmlich Familienangehörige von Opfern rassistischer Gewalt zu Wort kommen.

Ein Beitrag in Form von Blumen (insbesondere Rosen) ist erwünscht.

Leitet bitte diesen Aufruf weiter an bekannten, Initiativen und teilt in den Social Media.

Kundgebung

Samstag, 21.12.2019 um 16.00 Uhr, Ramazan-Avcı-Platz

Initiative zu Gedenken an Ramazan Avcı

V.i.S.d.P. Initiative zu Gedenken an Ramazan Avcı, Ramazan Avcı Platz 1, Hamburg

Anhang: Videozusammenfassung der Gedenkveranstaltung zum 33. Todestag von Ramazan Avcı am 21. Dezember 2018 in Hamburg

https://www.youtube.com/watch?v=Wpd4eXuqQu0