Almanya'nın Köln kentinden Umut Yıldızı Derneği’nin gerçekleştirdiği 9 Şubat Bakıcı Aile Günü'nde Yahudi cemaatlerinden alınan bilgiye göre ülkede tek bir Yahudi çocuğun bile Hıristiyan bakıcı ailede olmadığı belirtildi. Köln Başkonsolosluğu'nda düzenlenen etkinlikte çocuklarını gençlik dairelerine kaptıran aileler göz yaşları içinde yaşadıkları sorunları anlattılar. Bakıcı aile olmayı hak eden aileler ise diğer ailelere “Kendi çocuğunuzu sevgi ile boğmayın. Bir yetimin elinden de siz tutup sevginizi onlarla da paylaşın” mesajı verdiler. Bazı Türkiye kökenli ailelerin ise bakıcı aile hakkı elde ettikleri halde, ellerinde Türk çocuğu olmadığı gerekçesiyle gençlik daireleri tarafından kendilerine çocuk verilmediğini söylediler.

Türkiye kökenli ailelere bakıcı aile olun çağrısı yapılırken, bu çağrıya tezat oluşturacak bir durum olduğuna dikkat çeken Umut Yıldızı Derneği Başkanı Kamil Altay konuşmasında, “Türk çocukları aynı zamanda Alman vatandaşı olduğu için, gençlik daireleri (Jugendamt) Türk çocuklarını Alman olarak kaydediyor. Türk bakıcı ailelerine de elimizde Türk çocuğu yok diyor, burada da gördüğünüz gibi bir çok bakıcı aileye çocuk verilmiyor. Başbakanımız Sayın Merkel ve yetkililerden bu konuya eğilmelerini, bu konuda daha hassas bir çalışma yapılmasını, ayrıca 9 Şubat’ın Uluslararası Bakıcı Aile Günü olması için Almanya’nın öncülük etmesini rica ediyoruz” dedi.

Umut Yıldızı Derneği avukatlarından Mustafa Basun, BM Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin 20. Maddesi, Alman Anayasası’nın 6. Maddesi ve Medeni Kanun’un 1779. Maddesinin içeriğine dikkat çekerek tüm yasa ve düzenlemelerin, göçmen kökenli bir çocuğun kendine ait kültürel dini ve ahlaki değerlerinin olduğu koruyucu aileye verilmesini öngördüğüne vurgu yaptı. Köln Başkonsolosu H. Emre Engin, Yahudi cemaatlerinden aldıkları bilgiye göre, ülkede tek bir Yahudi çocuğunun bile Hıristiyan bakıcı ailelerde olmadığını söyledi. Yeşiller Partisi KRV Milletvekili Arif Ünal ise, hem KRV Meclisi’ne verilen dilekçe, hem de akrabaları bakmak istediği halde onlara verilmeyen Türkiye kökenli ailelerin çocukları konusunda mağdur olanlara yardımcı olacağı sözünü verdi. Ünal ailelere ayrıca Türkçe hizmet de veren aile danışma merkezlerine çocuk eğitimi konusunda bilgi almak için ailelerin baş vurmasını önerdi.