Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı'nın (BAKA) golf turizminin önemine dikkati çekmek amacıyla hazırladığı 'Golf Turizmi Sektör Raporu', Türkiye'nin kitle turizminden kazandığından çok daha fazlasını golf turizmiyle kazanabileceğini ortaya koydu. Belek'teki ilk saha olan National Golf Kulübü'nün 1990'ların ortasında hizmete girmesiyle 'golf turizmi' ile tanışan Türkiye'de 15'i Belek, 3'ü İstanbul, 1'i Bodrum'da olmak üzere 19 golf sahası bulunuyor. Türkiye Golf Federasyonu'nun 2004 yılında başlattığı '4 yılda 100 golf sahası' kampanyası henüz hedefine ulaşamasa da, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın 6'sı Alanya'da olmak üzere yeni golf sahaları için çalışmaları sürüyor. Ancak, dünyada 31 bin kadar golf sahası bulunduğu göz önüne alındığında, Türkiye'deki golf sahalarının sayısının ne kadar az olduğu ortaya çıkıyor.

GOLF SPORUNUN EKONOMİK YÖNÜ

BAKA'nın raporunda golf sporunun birçok sektörü doğrudan etkilediği ve iç pazarı birçok ekonomik aktör açısından hareketlendirdiği ve onlara yeni gelişim alanları ve yüksek kar marjları sağladığı belirtildi. Golf turizmi için Türkiye'ye gelen turistin diğer turistlere oranla yaklaşık 5 kat daha fazla döviz bıraktığına değinilen raporda, golf turizminin doğrudan ve dolaylı olarak çok sayıda sektöre ciddi katkı sağladığına dikkat çekildi.

Golf endüstrisinin hem doğrudan hem de dolaylı etkileşim içinde olduğu sektörlerde yarattığı istihdamla da önemli bir görev üstlendiğinin vurgulandığı raporda, ABD'de golf endüstrisinin doğrudan veya dolaylı olarak 2 milyondan fazla istihdam ve 61 milyar dolarlık ücret geliri yarattığı kaydedildi.

Türkiye ile benzer iklim koşullarına sahip Fransa'da 110, Portekiz'de 55 ve İspanya'da 52 golf sahasına karşılık, Türkiye'deki 19 golf sahasının yetersiz kaldığı belirtilen raporda, "Türkiye'de saha sayısının azlığı toplam golf turizmi geliri açısından Türkiye'nin diğer rakip ülkelere kıyasla geride kalmasına neden olmaktadır. Bu durum beraberinde büyük bir yatırım potansiyeli doğurmaktadır" denildi.

BELEK KENDİNİ DÜNYAYA İSPATLADI

Türk golfünün özellikle Antalya- Belek'teki sahalarıyla dünyada kendini ispatladığı kaydedilen raporda, şu bilgilere yer verildi:

"Bunun en büyük göstergelerinden biri, tüm dünyada 75 ülkeden 350 golf tur operatörünün bağlı bulunduğu Uluslararası Golf Tur Operatörleri Birliği'nin (IAGTO) 2008 yılı için Antalya-Belek Bölgesi'ni Avrupa'da yılın en iyi golf bölgesi seçmesidir. Bir diğer önemli gösterge ise Türkiye'nin 2012 Dünya Amatör Golf Şampiyonası'na ev sahipliği yapma hakkını kazanmasıdır. 15 gün sürecek bu turnuva dünya çapında düzenlenen en prestijli amatör golf turnuvasıdır. Bunun yanı sıra yabancıların Türkiye'deki turnuvalara gösterdiği ilginin yükselmesi de Belek'in artan önemini ifade etmektedir."

GOLFÜN PAYI YÜZDE 1'İN ALTINDA

Raporda, golf oynamak için her yıl Belek bölgesine 2009'da 100 bin turistin geldiği ve 437 bin oyun karşılığında 33 milyon 240 bin euro ödedikleri, diğer harcamalarıyla birlikte 130 milyon euro gelir elde edildiği, kesinleşmeyen rakamlara göre de geçen yıl gelen 125 bin turistten toplam 165 milyon euro gelir elde edildiği açıklandı.

BELEK'İN AVANTAJLARI

Raporda, Antalya-Belek Bölgesi'ndeki golf turizminin diğer avantajlarına da yer verilerek, şöyle denildi:

"Sahip olduğu mükemmel iklim, 30 kilometre yakınındaki uluslararası havalimanı, sahaların bulunduğu bölgedeki otellerin hizmet kalitelerinin yüksekliği, ünlü golf mimarlarının hazırladığı sahalara sahip olması şeklinde sıralanabilir. Diğer ülkelerde golfün turizm gelirleri içindeki payı yüzde 16'lara kadar ulaşırken Türkiye'de bu pay yüzde 1'in altında kalmaktadır. Antalya- Belek'te değişik aylarda doluluk oranları yüzde 27 ile yüzde 95 arasında değişmektedir."

SAHA SAYISI ARTIRILMALI

Türkiye Golf Federasyonu Başkanı Ahmet Ağaoğlu da, Akdeniz'in en önemli golf destinasyonu olan Belek'in yüzde 90 kapasiteyle çalıştığını ve kapasitenin daha üzerine çıkılmasının mevsim itibarıyla mümkün olamadığını belirtti. Geçen yıl 565 bin oyun satıldığını, bu rakamın taş çatlasa 600 bine ulaşabileceğine değinen Ağaoğlu, şu bilgileri verdi:

"Golf turizminde daha ileri gidebilmemiz için saha sayısının ivedilikle artırılması gerekir. Bodrum, Marmaris ve Dalaman çevresine inşa edilecek sahalar da turizme hizmet edecektir. Ancak, Belek'le beraber yakaladığımız bir trend var. Belek'e yeni inşa edilecek sahalar sektöre çok daha fazla yarar sağlayacak. Çünkü Belek, golf açısından bilinen ve beğenilen bir destinasyon. Belek'teki saha sayısı arttığı taktirde golf turisti sayısı da artacaktır. Yeni sahaların Belek merkezinde olması şart değil. Belek'e 25-30 kilometre mesafedeki doğu veya batısı yakasındaki yeni sahalar yapıldığı takdirde mevcut elde ettiğimiz geliri 3'e katlamamız mümkün olacak. Golf sahaları, inşa edildiği bölgelerdeki otellere ciddi rahatlık sağlar. Her şey dahil 50 euroya satılacak yatak 100 euroya satılabilir. Bölgeye gelecek turist profili de değişecek. Golf turistinin harcama kapasitesi çok yüksektir."

TÜROFED BAŞKANI AYIK

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık ise golf müşterisinin, farklı bir profili olduğunu ve Türkiye'de golf turizmine yönelik yatırımların yetersiz olduğunu söyledi. Golfün dünyada kabul gören, ciddi bir fiziksel performans gerektirmediği için de her yaş grubundan insanın yapabildiği bir spor dalı olduğunu vurgulayan Ayık, şöyle devam etti:

"Kitle turizmini kendi büyüme mecrasında devam ettirirken başka ürün çeşitlerini de devreye sokabilmeliyiz. Ülkemizin şartları golf turizmi için çok uygun. Antalya'da hazır konaklama altyapısı var. Bunu golf tesisleriyle taçlandırabilirsek bu pazardan ciddi pay alabiliriz. Belek golf turizmi için doğru bir bölge olarak seçildi ve dünyanın en önemli golf bölgelerinden biri oldu. Golf sahalarını Antalya'nın diğer bölgelerine de yaymak mümkün. Golf sahalarının illa deniz kenarlarına yapılması gerekmez. İç bölgelere de yapabilir. Arazinin uygun olduğu her yere golf sahası yapabilir."

MANAVGAT- KIZILAĞAÇ BÖLGESİ UYGUN

Side-Manavgat Turizm İşletmecileri Derneği (Side TUDER) Başkanı Cengiz Haydar Barut da master planında golf sahası yapılacağı açıklanan Oymapınar bölgesine yatırımcı bulunamadığına değinerek, Manavgat Irmağı'nın denize döküldüğü noktayla, Kızılağaç arasında kalan yaklaşık 5 bin dönümlük arazinin golf sahaları yapımı için ideal olduğunu söyledi. Barut, bu araziye en az üç golf sahasının yanı sıra açık alanda yapılabilecek futbol başta olmak üzere çeşitli spor etkinliklerinin yapılabileceği tesisler kurulabileceğini belirtti. Barut, bölgedeki arazilerin bir bölümünün Manavgat Belediyesi'nin eski çöplük alanı, bir bölümünün Hazine arazisi, küçük bir bölümünün de dikme ağaçlarla oluşturulan orman arazisi olduğunu, dolayısıyla bölgede mülkiyet sorunu çıkmayacağını da kaydetti.



BT(SU/CK)