Tarım İl Müdürü Aydın Çalışkan, Türkiye'de tarım ve hayvancılık alanında son yıllarda önemli gelişmelerin kaydedildiğini, tarımsal üretimde gayrısafi yurt içi hasıla bakımından dünyada 11'den 7'nci sıraya yükselerek Avrupa'nın en büyük tarım ekonomisi halene geldiğini söyledi.

AB müzakerelerinde en önemli başlıklardan birisinin de gıda, tarım ve hayvancılık faslı olduğuna dikkat çeken Çalışkan, şunları söyledi:

''Etlerde mikrobiyolojik kiriterler semineri ile AB ülkelerinde mezbahalarda yapılan işlemlerin, bölgemizde de incelenmesi hedeflenmiştir. Et mamullerinin üretim, kesimi ve müşteriye sunumunun hijyenik ortamlarda yapılmasının sağlanması en önemli hedeflerimizden biridir.''

İngiltere Gıda Standartları Dairesi Gıda Güvenliği Departmanı Veteriner İşleri Müdürü Francisco Javier Domunguez Orive de seminerde yaptığı konuşmada, kurumuyla ilgili bilgi verdi. Domunguez Orive, çalışmalarında tamamen bağımsız olduklarını ve bir bakana bağlı olmadıklarını belirterek, şöyle devam etti:

''Tamamen bağımsız olarak görev yapıyoruz. Çalıştığım kurumda 2 bin personel var. Bunlardan büyük çoğunluğu müfettiş ve sürekli gıda numuneleri toplayarak bunları laboratuarlarımıza getirirler. Teknik konularda üniversitelerle, bilim adamlarıyla sürekli ilişki kurarız. Biz gıda denetiminde açık ve şeffaf olarak görev yaparız. Yaptığımız her şey halka açıktır.Tüketicilere yedikleri gıdalarla ilgili net bilgi vermek asıl görevimizdir.''

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü Kontrol Şubesi Müdürü Ergün Tuğlu ise, 2 ay önce yürürlüğe giren ''Türkiye'de ette mikrobiyolojik kriterler mevzuatı'' ile ilgili bilgi verdi.



VD(OE/İD)