Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan başkanlığında düzenlenen konferansta, AB krizinden Türkiye'nin nasıl etkileneceği ve nasıl yararlanılabileceğinin yol haritası çıkarıldı. Avrupa Bölgesi'ndeki evro krizini fırsata dönüştürülmesi, Euro Bölgesinde kriz sürecinde görülen ekonomik gelişmelerin küresel ekonomi, Türkiye ve diğer Avrupa ülkeleri üzerindeki etkileri masaya yatırıldı.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açılış konuşmasından sonraki oturumda Euro Bölgesi borç krizi, ABD ve Japonya gibi gelişmiş ekonomilerdeki durgunluk; küresel ticarette gelişmekte olan ekonomilerin önemi ele alındı. Ekonomi Bakanlığı'nın dünya ekonomisi ve ticaretinde yaşanan gelişmelere ilişkin politikalar ve stratejileri değerlendirildi. 'Euro Borç krizi: Riskler- Tehditler- Fırsatlar- Çözüm Önerileri' başlıklı sunumda değerlendirmeler yapıldı; Ticaret Müşavirlerinin ortaya çıkabilecek fırsatları nasıl Türkiye'ye ve ihracatçılara kanalize edebileceği üzerinde duruldu.

'Doğrudan Yabancı Sermaye Yatırımları/Yatırım Avcılığı' oturumunda ise Türkiye'nin doğrudan yabancı sermaye yatırım imkanları ve fırsatlarına ilişkin değerlendirmeler, Türkiye'nin yatırımcılara sağladığı fırsatlar dile getirildi. Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, konferansın açılışında yaptığı konuşmada ticaret müsteşarlarına seslendi ve müsteşarların yurt dışında bir nevi ekonomi bakanı olarak, bakanın yetkisiyle çok önemli çalışmalar yaptıklarını söyledi. Bakan Çağlayan bu ekonomik krizde, Türkiye ekonomisinin ve siyasi istikrarının test edildiğini ve onaylandığını söyledi. Bunun arkasında önemli bir başarı öyküsünün olduğunu kaydeden Çağlayan, böylesine önemli bir dönemde 88 yıllık Cumhuriyet tarihiminin ihracat rekorunu da gerçekleştirdiklerini hatırlattı. Acabaları kaldırdıklarını belirten Bakan, "Hükümeti, sanayisi, tüccarı bürokratı, çalışanıyla artık kendimize güveniyoruz. Bunları 10 sene önce, IMF’nin vereceği 1 milyar dolara ihtiyacımızın olduğu dönemde söyleseydik bunların hiçbir şey ifade etmezdi. Ama bugün çok şey ifade ediyor" dedi.

Ekonomi Bakanı Çağlayan, Türkiye'nin bundan 10 yıl önce 36 milyar dolar ihracat yapan bir ülke konumunda iken, bugün bu kısa sürede ihracat rakamlarının üzerine 100 milyar dolar daha eklediğini söyledi. Çağlayan, "Bu ihracatın da yüzde 46'sını Avrupa Kıtası'na gerçekleştirdik. Yine ihraç bu ürünlerinin de yüzde 95'i sanayi ürünlerinden oluşuyor ki bu da bizler için çok büyük bir mutluluk" ifadesini kullandı.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 100'üncü kuruluş yıldönümü olan 2023 senesini kendilerine hedef olarak belirlediklerini belirten Çağlayan, "Türkiye geçmiş yıllarda önünü göremiyor, bazen 1 aylık bile plan yapamıyordu. Ama şimdi çok şükür uzun vadeli, gerçekçi planlar yapabiliyoruz. 2023 tarihli hedeflerin olması bize hem daha çok güç veriyor, hem de bizleri daha çok heyecanlandırıyor. 2023 senesinde 500 milyar dolarlık ihracat hedefini yakalayacağımız konusunda artık hiçbir şüphem kalmadı. Çünkü biz bu 135 milyar dolarlık ihracatı, ihracatımızın yüzde 46'sını yaptığımız Avrupa'nın ekonomik krizde olduğu bir dönemde, birçok ülkenin yoğun bakım çadırında olduğu, birçok ülkeyle sağlıklı bir kararın alınamadığı dönemde yapıyoruz. Yine Arap Baharıyla başlayan Ortadoğu ve Afrika’daki menfi ekonomik gelişmelere rağmen yaptık" diye konuştu. Önümüzdeki dönemlerde Avrupa'da 1 milyon 600 bin işletmenin kapanmasının söz konusu olduğunun altını çizen Bakan, bu firmaların çoğunun, işletmesini devralacak nüfusun olmaması nedeniyle kapanacağını ve bu firmaların bir kısmının, gerek ortaklık, gerekse tamamen satın alma yoluyla Türk işletmeler tarafından satın alınacağına inandığını kaydetti. Çağlayan, bu doğrultuda Türk işletmelere gereken desteği de verecekleri sözünü de verdi. Geçmişte Türkiye'de eksen kayması oluyor diyenlerin haklı olduğunu söyleyen Zafer Çağlayan, ama Türkiye'nin değil dünyanın ekseninin kaydığını sözlerine ekledi. Bakan Çağlayan, şöyle konuştu:

"Dünya ihracatı artık kuzeyden güneye değil, güneyden kuzeye, gelişmekte olan ülkelerden gelişmiş olan ülkelere doğru kaymaktadır. Gelişmekte olan ülkeler ekonomide gelişmiş ülkelerin yerini almaktalar."

Toplantı sonrasında ortaya çıkan sonuç bildirgesinde, 2012 yılında Avrupa'da görev yapan Ticaret Müşavirleri/Ataşelerimizin neler yapacağına ilişkin bir metin oluşturuldu ve ticaret müşavirlerinin yol haritası ortaya kondu. 

 


MT(GE/İD)