ALMANYA'nın Brühl kentinde Türk Kültür Derneği'nin düzenlediği panelde Brühl kasabasındaki Türkiyelilerin 50. yılı kutlandı ve düzenlenen panelde birlikte geleceğe nasıl bakılacağı konuşuldu. Batı Müziği'nin ünlü bestecilerinden Betin Güneş'in de piyanosuyla sahne aldığı etkinlikte Güneş gerek klasik batı müziği besteleri gerekse kendi besteleriyle ayakta alkışlandı. Kamuran Sezer'in yönettiği Panele Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa, Brühl Belediye Başkanı Michael Kreuzberg, NRW eyaleti CDU milletvekili Serap Güler, Türk Kültür Dernegi, Aydın Parmaksızaoğlu katılıp açılış konuşması yaptılar.

 UZMANLAR KONUŞTU

 Açılışın ardından düzenlenen panelde konuşan Duisburg Essen Üniversitesi'nden Prof. Dr. Ursula Boss Nünning ise Alman eğitim sistemini eleştirerek, “Yabancı kökenli gençlerin Almanya'daki eğitim durumları incelendiğinde Avrupa Birliği ülkeleri arasında en başarısız ülke maalesef Almanya'dır. Alman'yanın yabancı kökenlilerin eğitimini geliştirmek için eğitim sisteminde köklü değişiklikler yapması gerekir. Gençler bizim geleceğimiz ve gençlerin eğitimi çok önemli” dedi.

Yabancılar Meclisi (LAGA) Başkanı Tayfun Keltek ise yabancı kökenli gençlerin eşit şartlarda ve iyi eğitim görmesi gerektiğini belirterek, bu konuda yapılması gereken çalışmaları anlattı. Türkiye ve Uyum Araştırmaları Merkezi (TAM) Vakfı Uygulamalı Projeler Bölüm Başkanı Yunus Ulusoy ise Almanya'da yaşayan Türk kökenliler hakkında istatiki bilgiler vererek,  Türk kökenli gençlerin gerek eğitim gerekse mesleki eğitimde karşılaştıkları güçlükleri gözler önüne serdi. NRW Okul Eğitim Bakanlığı'ndan Dr. Ahmet Ünalan kendi eğitim yaşamından örnekler vererek, gençlerin iyi bir gelecek sahibi olması için gerek kendilerinin gerekse ailelerinin eğitime çok önem vermesi gerektiğini belirtti.