Bu yıl ‘So wollen wir leben’ böyle yaşamak istiyoruz başlığı altında; eğitim ve çıraklık alanında yaşanan sorunlar, ırkçılık ve yabancı düşmanlığı, savaş ve barış gibi konular ele alındı. Berlin, Stuttgart, Frankfurt, Karlsruhe, Nürnberg, Münih, Mannheim, Köln, Essen, Duisburg, Bochum, Hamburg ve Avusturya DİDF gençliği kampa katıldılar. Kuzey denizinde bulunan , Nordsee İnsel Föhr de 27 temmuz 5 Ağustos ta 250 gencin katılımıyla gerçekleşen kampta gençler on gün boyunca birlikte yaratmanın, güzellikleri paylaşmanın örneklerini sergilediler

Açılış gecesinde DİDF genel başkanı Özlem Alev Demirel konuşma yaptı.


Demirel, ırkçılık, yabancı düşmanlığı, eşit haklar konularına değindi. Daha sonra kamp komitesi oluşturularak ardında Türkiye'den Grup Bandista sahne aldı. Gençler gecenin geç saatlerine kadar Bandista'nın müziği eşliğinde gönüllerince eğlendiler.

Kampta oluşturulan,Tiyatro, Resim, Medya, Dans, Spor ve Müzik atelyelerine katılan gençler on günlük çalışmanın ardında kapanış gecelerinde sahne aldılar. Kötü hava koşullarına aldırış etmeyen gençler her yağmur yağmasında değişik oyunlara başvurdu. Gruplar halinde adaya gezmeye çıkıldı.

Yazar Yaşar Atan da kampa katılarak yeni kitabı ‘Akdeniz Mitologyasında Efsaneler’ den bölümler okudu. Daha sonra gençler sorular sorarak tartışmaya katıldılar.

DİDF gençlik temsilcilerinden Alev Bahadır Eğitim sorunları konulu panelde eğitimin zorlukları ve göçmen gençliği ne yapması gerektiği konularına değindi.

Suriye sorunundan İspanya gençliğinin mücadelesine, savaş ve barış meselesine, Almanya'daki toplumsal muhalefete kadar gençler dünyada olup bitenlere uzak kalmadıklarını gösterdiler. Büyük bir heyecan ve yarışma içinde gerçekleşen Futbol turnuvasında Berlin DİDF gençlik birinci oldu.

Kamp ateşi etrafında kimi zaman şiirler okundu, kimi zaman ise hep bir ağızdan türküler söylendi. İp atlamadan, ip çekmeye kendiliğinden yarışmalar sergileniyordu. DİDF gençlik kamplarının ayrılmazları arasında yer alan kaynaşma karpuzları kampın bir başka güzelliği oldu.

Tatilin en iyi biçimde değerlendirme, yaz döneminde kitap okuma, kendini geliştirme, alternatif dinlenme temelinde ele alınan kampın son günü geliğinde heyecan doruktaydı.Bir biri ardına sahne alan gruplar dakikalarca alkışlandılar. DİDF gençlik adına Yusuf As yaptığı konuşmada kendimiz ve geleceğimiz için örgütlenmeliyiz dedi. Ve ertesi sabahı ayrılık saati. Duygusal anlar, dökülen göz yaşları bir dahaki kampta buluşma dileğiyle, ve haykırılan sloganlar....