DİDF HAMBURG'DA 26. OLAĞAN KONGRE HEYECANI

 

35 yıldır Hamburg’da  faaliyet sürdüren DİDF’ Üyesi Hamburg İşçi ve Gençlik Derneği  26. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. İlginin yoğun olduğu kongre Başkan Sinan Özbolat’ın açılış konuşmasıyla başladı. Derneğin iki yıllık faaliyetleri değerlendirilerek, gelecek dönem yapılabilecek çalışmalar üzerine çeşitli öneriler sunuldu.

Söz alan üyeler, yoğun bir çalışma sürecinin yaşandığını vurgularken, özellikle gençlerin kongrede istekli olmaları, tartışmalara katılmaları dikkat çekti.

Üyeler, kültürel ve sportif çalışmaların geliştirilmesi, bu alanda varolan olan çalışmaların güçlendirilmesini istediler. Yapılan konuşmalarda başta sendikalar, semt  inisiyatifleri ile yerli kurum ve kuruluşlarla ortak çalışmanın daha da güçlendirilmesi gerektiğini dile getirdiler.

Hamburg’da son zamanlarda yaşanan kentsel dönüşüm nedeni ile ortaya çıkan sorunlar da ele alınarak, özellikle Altona’da bu alanda çalışmayı yoğunlaştırmanın önemine vurgu yapıldı.


YENİ YÖNETİM SEÇİLDİ



Konuşma ve değerlendirmelerin ardından 7 kişilik yeni yönetim kurulu seçildi. (Deniz Çelik, Bektaş Yeşilyurt, Ozan Albayrak, Sinan Özbolat, Güney Kılınç, Alican İnce, Yeter Özbolat)  Kongrede ayrıca, 14-16 Mart tarihlerinde yapılacak olan DİDF Genel Kongresi için 8 delege seçildi.


Kongreye oyuncu ve sendikacı Rolf Becker, DGB Harburg 2. Başkanı Detlef Baade, Sol Parti Hamburg Parlemento Grubu Başkanı Dora Heyenn,  Hamburg Eyalet milletvekili ve DİDF üyesi Mehmet Yıldız, DİDF Merkez Yürütme Kurulu üyesi Düzgün Altun, Still İşyeri İşçi Ttemsilcisi Abdullah Comart, Honeywell Sendika TemsilcisiAdıgüzel Yüce, Neupack İşyeri İşçi Temsilciliği Başkanı Murat Güneş ve işçiler, Blohm+Voss Hamburg tersanesinden Sendika Temsilcisi Mustafa Yüce, Postane’den işyeri işçi temsilcisi Cumali Demir, Hamburg DGB’den emekli Eski sendikacı Hüseyin Yılmaz, HaaK-Bir Başkanı Ali Ay, Yeşiller Altona Belediye Meclis Üyesi Yusuf Uzundag, Hamburg Hak-Evi başkanı Veli Kaya ve Deutsche Bahn işçileri katıldılar. Hamburg Kürt Halk Meclisi ve Hamburg DGB Başkanı Katja Karger de kongreye birer mesaj göndererek başarı ve dayanışma dileklerinde bulundular.  


KONGREDE KUTLAMA MESAJLARI



Rolf Becker: Dünyada yaşanan ekonomik  krize ve savaşlara değinerek, kapitalizmin insanlığa iyi bir gelecek vaat etmediğini dile getirdi. Kapitalizme karşı mücadelenin önemine de değinen Becker, DİDF’in kongre çağrısında yazdığı taleplerin çok önemli olduğunu ve DİDF’i önemsediğini söyledi. Sanatçı, Nazım Hikmet ve Bertholt Brecht’e de değinerek halkların kardeşliğinin özellikle günümüz için büyük anlam taşıdığını söyledi ve her zaman DİDF’in çalışmalarının yanında olacağını belirtti.

Dora Heyenn: DİDF ile 2008’den beri gerek parlamento içinde gerekse parlamento dışında ortak çalışmalar yaptıklarını belirten Heyenn, kendileri açısından DİDF’in yaptığı çalışmaların önemli olduğunu belirterek, “özellikle seçim dönemlerinde DİDF’in katkısının küçümsenemez olduğunu söylemek istiyorum” diye konuştu. Heyenn, Nazım Hikmet’in “yaşamak tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine” şiiri ile sözlerine son verdi.

Detlef Baade: Liman işçisi olduğunu ve liman işçilerinin gerek Avrupa’da, gerekse Almanya da ve Hamburg’da zor bir dönemden geçtiğini dile getiren Baade, “DİDF’in logosunda da biz birlikte güçlüyüz yazıyor. Onun için bugün sizlerle beraberim, birlikte güçlüyüz.” dedi.

Murat Güneş: Neupack işçilerinin grev ve mücadelesine değinen işçi temsilcisi, “bundan önceki kongrede misafir konuşmacı idim, ancak bugün DİDF’in bir üyesi olarak aranızdayım. Grevimize ve mücadelemize destek veren DİDF’in yöneticilerine ve üyelerine teşekür ediyorum” diye konuştu.

Düzgün Altun: Geride bıraktığımız iki yılda Almanyada öne çıkan politik gelişmelere değinen Altun, ardından 14-16. Mart da gerçekleşecek Federasyonun Genel Kongre süreci ve hazırlıklarını anlattı. Geniş kesimlerin, yaşanılan sıkıntı ve zorlukların neler olduğunu çok iyi bildiklerini, fakat büyük çoğunluğun bu politikalara karşı nereden ve nasıl bir şeyler yapabileceklerini bilemedikleri, ve DİDF ve derneklerine de burada görev düştüğünü söyledi.

Yusuf Uzundağ (Yeşiller Altona Belediye Meclis Üyesi): “DİDF’in sürdürdüğü çalışmaları takdir ediyoruz. Yaptığı çalışmalarla birçok konu ve olayda en duyarlı kurumlardan biri oldu” diyen Uzundağ, “Gezi olayları esnasında Türkiye’ye tek delegasyon gönderen kurum olduğu ve çalışmaları beni ikna ettiği için bugün DİDF’e üye oldum” diye konuştu.