Hükümetten yapılan açıklamada, saldırıların Caracas’ın yanı sıra Miranda, Aragua ve La Guaira eyaletlerindeki sivil ve askerî hedefleri vurduğu belirtildi.
Açıklamada, “Bu saldırı barışı ve uluslararası istikrarı tehdit etmekte, milyonlarca insanın hayatını ciddi biçimde tehlikeye atmaktadır” denildi. Caracas yönetimi, ABD’nin hedefinin Venezuela’nın stratejik kaynakları, özellikle petrol ve madenler olduğunu savundu.

Gece yarısı patlamalar, uçak sesleri, elektrik kesintileri
Uluslararası ajanslara göre patlamalar yerel saatle yaklaşık 02.00 sıralarında meydana geldi. NTN24 televizyonu, başkent üzerinde uçak sesleri duyulduğunu, patlamalar sonrası alevler ve yoğun duman yükseldiğini gösteren görüntüler yayımladı. Associated Press (AP) en az yedi patlama yaşandığını bildirdi.
Reuters muhabirleri, Caracas’ın büyük bir askerî üsse yakın güney kesiminde elektriklerin kesildiğini aktarırken, CNN de kent genelinde geniş çaplı enerji kesintileri yaşandığını duyurdu. Başkentin kuzeyindeki liman kenti La Guaira’da da patlamalar rapor edildi.
ABD’den resmî açıklama yok, medya “Trump onayı” iddiasını yazdı
ABD yönetiminden saldırılara ilişkin resmî bir açıklama yapılmazken, CBS News ve Fox News, isimleri açıklanmayan ABD’li yetkililere dayandırdıkları haberlerde operasyonun ABD ordusu tarafından gerçekleştirildiğini ileri sürdü. Reuters da bir ABD’li yetkilinin, Venezuela’ya yönelik saldırıları doğruladığını aktardı.
ABD Başkanı Donald Trump’ın daha önce Maduro yönetimine yönelik sert açıklamalar yaptığı ve askerî müdahale tehdidinde bulunduğu biliniyor. Son aylarda ABD donanmasının Venezuela açıklarında askerî varlığını artırdığı, yaptırım kapsamındaki bazı petrol tankerlerine ve “uyuşturucu kaçakçılığı” iddiasıyla gemilere müdahalede bulunduğu da hatırlatılıyor.
Kolombiya’dan alarm: “Caracas bombalanıyor”
Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro, sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı açıklamayla saldırıya tepki gösteren ilk lider oldu. Petro, “Bu anda Caracas bombalanıyor. Herkese alarm: Venezuela saldırıya uğradı, füzelerle vuruluyor” ifadelerini kullandı.
Petro, Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) ve Birleşmiş Milletler’e (BM) acil toplantı çağrısı yaptı. ABD Federal Havacılık İdaresi (FAA) ise “devam eden askerî faaliyetler” gerekçesiyle Venezuela hava sahasını ABD’li ticari uçuşlara kapattı.
Petro’dan Maduro’ya dikkat çeken mesaj
Kolombiya lideri, bir gün önce yaptığı açıklamada ise Maduro yönetimine askerî seferberlik yerine demokrasi çağrısında bulunmuştu. Petro, genel af ve tüm siyasi kesimleri kapsayan bir geçiş hükümeti önererek, “Bir ülke daha fazla demokrasiyle savunulur; daha fazla ve etkisiz baskıyla değil” ifadelerini kullanmıştı.
Bölgesel gerilim tırmanıyor
Washington ile Caracas arasındaki gerilim son dönemde hızla tırmanırken, yaşanan son gelişmeler Latin Amerika’da yeni bir bölgesel krizin eşiğine gelindiği yorumlarına yol açtı. Venezuela’da ilan edilen olağanüstü hâl ve uluslararası toplumdan gelen acil toplantı çağrıları, önümüzdeki saatlerin kritik olacağına işaret ediyor.




