Türkiye'nin dönem başkanlığını üstlendiği KEİ bünyesinde ilk kez düzenlenen 'Küresel Eğilimler Işığında KEİ Bölgesinde Uluslararası Vergi Uygulamaları' konulu KEİ Vergi Forumu, Antalya'da toplandı. 23 Kasım'a kadar devam edecek foruma ev sahibi sıfatıyla Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'le birlikte Tunus Maliye Bakanı Slim Besbes, üye ülkeler Arnavutluk, Azerbaycan, Bulganistan, Ermenistan, Gürcistan, Romanya, Rusya, Moldova ve gözlemci sıfatına sahip Avusturya, Belarus, Hırvatistan, Çek Cumhuriyeti, Mısır, İtalya, Polonya'dan maliye bakan yardımcıları ve temsilcileri katıldı.

Forumun açılış oturumunda konuşan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, son küresel krizin, ulus devlet modeline rağmen dünyadaki ekonomik, finansal entegrasyonun işbirliği gerektirdiğini ortaya çıkardığını söyledi. Özellikle G-20 düzeyindeki işbirliğinin ekonomik krizin küresel buhrana dönüşmesine engel olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, "Bütün alanlarda bölgesel ve küresel işbirlikleri zaruridir" dedi. Şimşek, KEİ'nin de bu amaçla ortaya çıktığına dikkati çekti.

'DAHA ÇOK DİYALOGA İHTİYAÇ VAR'

Son yıllarda Karadeniz bölgesinde Türkiye eksenli ticaretin hızla geliştiğini belirten Bakan Şimşek, Türkiye'nin bu bölgeye olan ihracatının son 10 yıl içinde 3.5 milyar dolardan, 5 kat artarak, 17.7 milyara dolar çıktığını söyledi. Bu rakamının Türkiye'nin toplam ihracatının yüzde 13'üne eşit olduğunu belirten Bakan Şimşek, buna paralel ithalatın da hızla arttığını kaydetti. Aynı dönem içinde 6.5 milyar dolar olan ithalatın 6.5 kat artarak 39 milyar dolar toplam ithalata ulaştığını belirten Bakan Şimşek, "Ticareti ve karşılıklı yatırımları çok daha iyi bir noktaya, potansiyelimizi yansıtacak düzeye çıkarabilmek için daha çok diyaloga ihtiyaç var" diye konuştu. Bu diyalog çabalarının bir sonucu olarak çifte vergilendirme anlaşmalarının gündeme geldiğini belirten Şimşek, KEİ üye ve gözlemci 23 ülkeden 22'siyle Türkiye'nin karşılıklı yatırımları, ticareti teşvik edici nitelikle çifte vergilendirmeyi engelleyici anlaşmaların olduğunu söyledi.

KARADENİZ ÜLKELERİNE ÇAĞRI

Maliye Bakanı Mehmet Şimek, Karadeniz bölgesindeki zengin ülkeler Rusya ve Irak dahil olmak üzere bütün ülkelerin eğitime, sağlığa, altyapıya ve sosyal yardımlar anlamında kaynaklara ihtiyacı olduğunu. "Kaynakları artırmak bir anlamda elimizde. İşbirliği yaparsak başarılı olabiliriz" çağrısıyla konuşmasını sürdüren Başkan Şimşek, şunları söyledi:

"Türkiye'de popüler bir paket sigaranın, en çok tüketilen bir paket sigarının fiyatı yaklaşık 4.5 dolar. Komşu ülkelere bakıyoruz, 1 dolarla 1.5 dolar arasında değişiyor. Artık bütün dünya tütün ürünlerinin zararlı olduğu konusunda hemfikir. Bunu aslında beraber işbirliği yaparak daha makul düzeyde vergilendirirsek bir yandan eğitim, sağlık, altyapı, Ar-Ge için ülkelerimizin kalkınması için kaynak bulabileceğiz. Bir de beşeri sermayemizin niteliğini sağlık yönüyle artırmış olacağız. Dolayısıyla ben bugün, buradan bu form vesilesiyle çok değerli bakan arkadaşlarıma, Maliye Bakanlığı yetkililerine seslenmek istiyorum: Gelin işbirliği yapalım, kaçakçılığı da engellemiş olur, bu alanda, vergilendirme konusunda işbirliği yapalım. Birbirine paralel nasıl ki Avrupa Birliği bunu başardıysa, eminim Karadeniz bölgesindeki ülkeler de başarabilir. Bunun için önünde engel yok yeter ki bu konuda bir irade olsun."

Bu konuda bir çalışması olan Ukrayna'nın 2007 - 2011 yıllarında tütün ürünlerinde yeni vergilendirme sistemiyle vergi gelirlerini 320 milyon dolardan 1.9 milyar dolara çıkardığını belirten Bakan Şimşek, "Dışarıdan, IMF'den, oradan burudan gelecek kaynak yerine bu kaynak ciddi boyutlara ulaşılabilir ki Türkiye'de bizim bu ürünlerden topladığımız kaynak 10 milyar doların üzerinde" dedi.

BİR UYGULAMAYLA 370 BİN MÜKELLEF

Bölgesel işbirliğinin çok önemli sonuçları olacağını belirten Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'de bu yıl sigorta şirketleri ve bankalardan aldıkları verilerle, birden fazla evi olup kiraya verenleri belirlediklerini ve bu sayede 4.5 milyon olan mükellef sayısını, bir yılda bir uygulamayla 370 bin artırdıklarını söyledi.

KRİZ ÖNCESİ SEVİYEDE DEĞİL

Bakan Şimşek, KEİ toplantısında küresel ekonominin de içinde bulunduğu durumla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Küresel kriz sonrası dönemde henüz arzulanan büyüme performansının yakalanmadığını belirten Şimşek, "Kamu borçlarının vardığı seviye uzun vadeli büyümeyi tehdit ediyor" dedi. Şimşek, ABD hariç, Euro ve Japonya bölgesinde önemli bölge ülkelerinin kriz öncesi seviyeye çıkamadığını kaydetti.

ENERJİ HARİÇ CARİ FAZLAMIZ VAR

Şimşek, Türkiye'nin cari dengesi içinde enerji hariç fazlası olduğunu söyledi. Son 12 ayda enerji ithalatı dışarıda tutulursa Türkiye'nin 3.5 milyar dolar cari fazlası olduğunu belirten Bakan Şimşek, "Ama maalesef enerjiyi dışarıda tutamıyorsunuz. Biz de enerji açısından fakir bir ülkeyiz. O nedenle bizim enerji ithalat faturamız, son 12 ayda 58.8 milyar dolar civarında. Tabii bu önemli konuyu aşmak için enerjide yenilenebilir kaynakları, yerli kaynakları, nükleeri harekete geçirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Avrupa Birliği'nde borç krizinin Karadeniz bölgesini de etkilediğini belirterek değerlendirmelerini sürdüren Maliye Başkanı Mehmet Şişek, Türkiye ihracatının yüzde 57'sine sahip AB payının kriz nedeniyle bu payın yüzde 38'e kadar gerilediğini aktardı. 2012 yılının ilk 9 aylık döneminde Türkiye'nin Afrika'ya ihracatının yüzde 40'ın üzerinde arttığını kaydeden Bakan Şimşek, Ortadoğu'ya ihracatının ise yüzde 26 seviyesinde arttığını belirtti.

Mali başarılar sağlanırken vergi oranlarının düşürüldüğünü belirten Bakan Mehmet Şimşek, "Bir tek artırdığımız, dolaylı bazı vergilerdir. Sadece tütün ürünlerine, sigaraya, içkiye, otomobil ve akaryakıt ürünlerinde vergileri artırdık. Diğer bütün alanlarda vergiyi indirdik. Tüketim üzerinden vergilendirme bizde çok yaygındır. Ben inanıyorum ki dünyada da trend ona göre dönecek" dedi.



EB(SU/CK)