Almanya’da okullarda Türkçe konuşulmasının engellenmesine yönelik yasaklamaların son örneği, Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti’nde Warendorf’a bağlı Ahlen kentinde yaşandı. Belediyeye bağlı Stätische Gymnasium’da geçtiğimiz hafta okul yönetimi tarafından velilere gönderilen yazıda, okul sınırları içerisinde ders saatleri dışında da Almanca dışında bir dilin konuşulmasının istenmediği duyuruldu. Sınıf öğretmeni tarafından disiplini sağlamak adına okul yönetiminin de izni alınarak 6 d sınıfında okuyan öğrencilerin velilerine hitaben kaleme alınan mektupta, karara uymayan öğrencilerin, okuldan uzaklaştırmaya kadar cezalandırılabileceği belirtiliyor.

ÖĞRENCİLERDEN ARKADAŞLARINI İSPİYONLAMALARI İSTENİYOR

Öğrencilerin genelde öğretmenlerin bulunmadığı ortamlarda Almanca dışındaki dilleri kullandığı hatırlatılan metinde, bu kurala uymayan öğrencileri arkadaşlarının sınıf  öğretmeni ya da okul yönetimine bir notla gizlice bildirmeleri isteniyor.

KASITIN TÜRKÇE OLDUĞU ORTADA

Mektup gönderilen sınıfın yüzde 50’sinin Türkiye kökenli öğrencilerden oluştuğunu dile getiren Ahlen Türk Veli Derneği Başkanı Serhat Ulusoy, gönderilen mektupta açıkça Türkçe konuşulmasının yasak olduğu belirtilmese de, velilerin mektubu “Türkçe yasasağı” şeklinde algıladığını söyledi. Dolaylı da olsa kasıtın Türkçe olduğunun anlaşıldığını belirten Serhat Ulusoy, Türkçe’nin konuşulmasına yasak getirmenin yasal dayanağı olmadığını vurguladı. Kuzey Ren Vestfalya Türk Veli Dernekleri Federasyonu’nun başka kentlerde benzer şekilde yasaklama girişimi üzerine durumu ilettiği NRW Eğitim Bakınlığı’nın, Mart ayında yaptığı açıklamada “Almanca sadece ders dilidir, okul dili değil. Bu nedenle okulda başka bir dilin konuşulması yasaklanamaz” şeklinde yazılı cevap verdiğini  hatırlatan Ulusoy, okul yönetiminin yasak yönündeki tavrını doğru bulmadıklarını dile getirdi.

İSPİYONCULUK EN AZ YASAK KADAR KÖTÜ

Velilere gönderilen mektupta Türkçe yasağı kadar, öğrencilerden arkadaşlarını şikayet etmelerinin istendiğini belirten Ahlen Türk Veli Derneği Başkan Yardımcısı Semiha Kemerli ise, “Okul yönetimi ve öğretmen, öğrencilerden bir nevi ispiyonculuk yapmalarını istiyor. Bana göre bu kabul edilebilir bir tavır değil” diye konuştu.

OKUL MÜDÜRÜ GÖRÜŞMEK İSTEMEDİ

Konuya ilişkin görüş almak istediğimiz okul Müdürü Siegfried Knepper, birebir görüşmeye yanaşmazken, yaptığı yazılı açıklamada, gönderilen ilk mektuptaki açık ibarelere rağmen, amaçlarının anadili yasaklamak olmadığını ancak, ders dışında öğrencilerin birarada olduğu tüm ortamlarda uyumu sağlamak, Almanca öğrenilmesini teşvik etmek için okula ait tüm alanlarda Almanca konuşulmasını desteklediklerini dile getirdi.