Almanya'nın Bonn kenti yakınlarındaki Wesseling'de yaşayan Havva Nur Koç (17), kısa bir süre önce yakalandığı kan kanseri hastalığıyla mücadele ediyor. Trabzonlu Perihan ve Eyüp Koç çiftinin dört çocuğunun en büyüğü olan Havva Nur'un lösemi olduğu, iştahsızlık ve aşırı kilo kaybı nedeniyle bir kaç ay önce yaptırdığı testlerde ortaya çıktı. Şu anda Bonn Üniversitesi Çocuk Kliniği'nde tedavi gören Havva Nur'a yapılan kemoterapiden ne yazık ki sonuç alınamadı. Doktorların kök hücre naklini tek çare olarak olarak gördüğü Havva Nur için Alman Kemik İliği Bağış Bilgi Bankası (DKMS) kayıtlarında da uygun verici bulunamadı. Bu nedenle Köln Başkonsolosu Mustafa Kemal Basa himayesinde DKMS tarafından 16 Şubat Cumartesi günü Wesseling'teki KGS Lessingschule'de bir doku tipleme kampanyası düzenlenecek. Gartenstrasse 14, 50389 Wesseling adresindeki kampanya 10.00-16.00 saatleri arasında yapılacak. 

 

MİMAR OLMAK İSTİYORUM

Hastanede ziyaret ettiğimiz Havva Nur, hastalığı atlatıp eğitimine devam etmek ve gelecekte mimar olmak istediğini söyledi. Mikrofonumuz moralinin iyi olduğunu söyleyen  Havva Nur, “Hastanedeki herkes çok yardımcı oluyor. Kendimi iyi hissediyorum. İnşallah hastalığı kısa zamanda atlatırım. Yapılacak kampanyalarda bana ve diğer bekleyen hastalara uygun bir  verici bulunmasını umut ediyorum. Katılacak herkese şimdiden çok teşekkür ediyorum” dedi. Öte yandan hastanedeki tek eksiğinin Türk televizyonlarını izleyememek olduğunu belirten Havva Nur,  “Dizileri çok seviyorum. Özellikle 'Kuzey Güney' dizisini takip ediyorum” diye konuştu. Kızının bir an önce sağlığına kavuşmasını temenni ettiklerini belirten anne Perihan Koç ise, “Bu hastalık ansızın ortaya çıktı. Herkesin başına gelebilir. Wesseling'teki kampanyaya herkesin katılmasını bekliyoruz” diye konuştu.

 

BÖLGEDEKİ TÜRKİYE KÖKENLİLER'E ÇAĞRI

Havva Nur'un kampanyasıyla ilgili olarak çalışan DKMS Köln görevlileri Banu Yazıcı ve Demet Kaygusuz, genetik yapı nedeniyle uygun donörün Türkiye kökenliler arasında bulunma olasılığının daha yüksek olduğuna dikkat çektiler. Banu Yazıcı kampanyayla ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Katılımcılar bir kabul belgesi doldurduktan sonra 5 mililitrelik bir kan örneği verecekler. Alınan kan örneğinin doku tiplemesi yapıldıktan sonra, kayıtlarımıza göre bir hastaya uygun olup olmadığı araştırılacak. Yani vereceğiniz kan Havva Nur ile birlikte bir çok hasta için umut olacak. Daha önce DKMS'e kayıt yaptıranların yeniden gelmesine gerek yok. Bir kişi için bu işlemin maliyeti olan 50 Euro'yu bağışlarla karşılayabiliyoruz. Bu yüzden imkanı olanların bağışta bulunması çok önemli.

Bu kampanyaya para bağışı yapmak isteyenler için hesap bilgileri ise şöyle:

Kreissparkasse Köln, Hesap numarası: 160 270 411, BLZ: 370 502 99. Bölgede yaşayan tüm Türkiye kökenliler'i bu insani görev için bekliyoruz.”