Esma Güneş Uzun


Varlık Yönetme Firması Stonehage tarafından yapılan bir araştırmaya göre, İsviçre'de geçen yıl pahalılık oranı %0.2, lüks maddelerin ve hizmetlerin fiyat artışlarıysa %1.2 olarak gerçekleşti.

Son iki yılda lüks madde ve hizmetlerin fiyatlarında %6.2 oranında düşüş olduğunu belirten Stonehage, bunun daha çok döviz kurlarındaki değişimden kaynaklandığına dikkat çekiyor.

İsviçre Frankı'nın değer kazanmaması halinde ise lüks tüketim maddelerindeki artışın %5.3 oranında gerçekleşmesi söz konusu olabilecekti. Fiyatlarda görülen artış, en fazla kira oranlarına yansıyor. Lüks konutların kiraları, daha şimdiden Zürih'te %12, Cenevre'de ise %4 oranında artmış durumda. Stonehage, İsviçre'de sanat eserlerinde görülen %8'lik artışada dikkat çekiyor.

Buna yanında milyonerler için İsviçre'de tatil yapmaksa ucuzlamış. İsviçre Frankı ile hesaplandığında lüks tatil imkanları bu yıl %20 civarında ucuzlamış durumda. 

Varlıklı aileler için verdiği hizmetler arasında onlar için çeşitli ülkelerdeki lüks tüketim mallarının fiyatlarının araştırılması da bulunan Stonehage, her yıl bu araştırmasını Switzerland Affluent Luxury Living Index (Salli) adı altında yayınlıyor. Aralarında şampanya, puro fiyatları, lüks jetlerin kira fiyatı veya St. Moritz'de kayak tatili gibi 50 ayrı mal ve hizmetin bulunduğu fiyatların bir yıl içindeki değişimi hesaplanıyor.

Ancak İsviçre'deki süper zenginlerin, bu ülke hakkında tam olarak ne öğrenmek istedikleri oldukça meçhul. Örneğin Erlenbach'taki bir Migros markette ücretsiz ilanlar bölümünde görülen bir ilan epey şaşkınlığa neden oldu. Yabancı bir milyoner tarafından verildiği anlaşılan ilanda, 25 Milyon Frank değerindeki bir araziye hangi Migros müşterişi alıcı olur bilinmiyor.