Bu yıl 80 yeni model yola çıkıyor





















Yeni yılın ilk günleri geride kalırken hedeflere yakın bir dönem geçiren otomobil bayileri yeniden hareketlenmeye başladı. Yeni modeller, satışların hız kazanmasında önemli bir etken olacak.

Markalar müşterinin karşısına bir müddet daha ellerinde bulunan 2012 model araçlarla çıkarken yılın ilk yeni modeli Bursa’da üretilen yeni Renault Fluence bugün satışa sunulacak. İşte yıl içinde yola çıkacak 80’e yakın yeni modelden bazıları…

Alfa Romeo: 4C adını taşıyan süper kompakt coupe’yi yollara çıkaracak.

Chevrolet: A sınıfı Spark, makyajlanan versiyonuyla yılın ilk çeyreğinde Türkiye’de olacak. Küçük SUV Trax de şubat ayından itibaren yollara çıkacak.

Citroen: Ekim ayında tanıtılan DS3’ün Cabrio seçeneği, ilkbaharda satışa sunulacak. C-Elysee’nin yeni motor seçenekleri de getirilecek.

Dacia: Sandero, Stepway modellerini satışa sunan marka hafif ticari sınıftaki Dokker’ın yanı sıra Lodgy minivanı yılın ilk yarısında getirecek. Duster’ın makyajlı versiyonu temmuz sonrası gelecek.

Fiat: Kısa bir süre önce Freemont ve Panda’yı tüketiciyle buluşturan Tofaş, 500 modelinin büyük kardeşi 500L’yi ithal edecek.

Ford: Yeni Fiesta, Kuga’nın tamamen yenilenen versiyonu ilk çeyrekte satışta olacak. Yılın son çeyreğinde yeni Connect piyasaya sunulacak.

Honda: Yeni Civic HB modeli 1.6 lt dizel motorla ilk aylarda satışa çıkacak. Tamamen yenilenen CR-V yılın ilk yarısında bu modelin 1.6 lt dizel motorlu versiyonu yıl sonlarına doğru yollarda olacak.

Hyundai: 2013’ün ilk yarısında yeni Santa Fe’yi pazara sunacak olan marka, yıl sonunda yeni mini modeli i10’u yollara çıkaracak.

Kia: Kompakt Cee’d modelinin 3 kapılı spor versiyonu Pro Cee’d ilk çeyrekte Avrupa ile aynı zamanda Türkiye yollarına çıkacak.

Mazda: Tamamen yenilenen Mazda6’nın, 2013’ün ilk çeyreğinde Türkiye yollarına çıkması bekleniyor.

Nissan: Yeni Qashqai’yi bu yıl ithal edecek olan marka, Juke modelinin Nismo versiyonunu ikinci çeyrekte satışa sunacak. Ayrıca yeni Note de beklenen yenilikler arasında.    

Opel: ADAM’ı mart ayı başında ithal etmeye başlayacak. Astra’nın cabriosu Cascade ilk çeyrekte pazardaki yerini alacak.

Peugeot: Makyajlanan RCZ, 2013’ün ilk yarısında, 208’in güçlü versiyonu olan GTi ise ikinci yarıda piyasaya çıkacak. 301’e yeni motor seçenekleri eklenecek. 2008 modeli de ikinci yarıda yollarda olacak.

Renault: İlk çeyrekte yeni Symbol, Clio Sport Tourer satılmaya başlanacak. Yılın ilk yarısı içinde yeni Scenic ve makyajlı Kangoo, elektrikli ZOE, makyajlı Latitude ve tamamen yeni Megane da sıraya girecek. Yeni Fluence ise bugünden itibaren 39,9 bin liradan başlayan fiyatlarla satışa çıkıyor. Fluence, 2009 yılı sonundan bugüne kadar 80’den fazla ülkede 255 bin adet satış kaydetti. Fluence’ta 115 beygir gücünde 1.6 litrelik benzinli motor CVT X-Tronic otomatik şanzımanla da alınabilecek. Dört dizel, iki benzinli motor bulunuyor.

Seat: Yeni Leon şubatta, yeni Toledo ise martta satışa çıkıyor.

Skoda: Kompakt sedan Rapid, mart ayında yollara çıkacak. Octavia da yıl içinde satışta olacak.

Subaru: İlk çeyrekte yeni Forester’ı, yılın ikinci yarısında dizel otomatik Outback’i yollara çıkaracak.

Toyota: İlk çeyrekte yenilenen ikinci nesil Auris ve yeni Verso satışa sunulacak. Yeni RAV4’ün de yıl içinde satışa sunulması bekleniyor.

Volkswagen: Scirocco GTS ve Golf R’ı müşterilerle buluşturacak.

Audi: A3 Sportback, ilk yarıda A3 Sedan ise yıl sonunda gelecek.

BMW: 5 Serisi’nin uzun versiyonu 520L, ilk çeyrekte, 3 Serisi Touring ise ikinci çeyrekte yola çıkacak. 3 Serisi’nin 5 kapılı Gran Turismo seçeneği de ithal edilmeye başlanacak. Yeni 6 Serisi’nin 4 kapılı coupesi, Gran Coupe ve 4 Serisi pazara sunulacak. Yılın son çeyreğinde BMW X5, üçüncü nesliyle satışta olacak. 1 Serisi’nin coupe versiyonu ise 2 Serisi olarak son çeyrekte gelecek.

Mercedes: Yeni E serisini, yepyeni CLA’yı, A serisinin yeni motor seçeneklerini Türk tüketicisi ile buluşturacak.

Range Rover: Yeni Range Rover’ın yollara çıkışı ilk çeyreği bulacak.

Volvo: Yeni V40 modeli satışa sunuluyor. Ayrıca Cross Country versiyonu da yola çıkacak.

Ssangyong’a çok yatırım yaptık

Ssangyong Türkiye’nin Yönetim Kurulu Üyesi Yunus Şahsuvaroğlu, geçen yılı iki bin adetlik bir büyümeyle kapattıklarını, bu yıl ise yüzde 50 büyüme hedeflediklerini söyledi. Son birkaç yıl içinde bayiler için ciddi miktarlarda yatırım yaptıklarını belirten Şahsuvaroğlu, “İstanbul Maltepe’de dünyanın, Yenibosna’da ise Avrupa’nın en büyük Ssangyong bayilerini açtık. YMY adıyla 10 farklı şehirde bayimiz var. Bu da markamıza olan güvenin göstergesi aslında. Koreliler geldi, bizim tesislerimizi görünce çok şaşırdılar, ‘Bizde bile bu denli yok’ dediler. Markanın yeni sahipleri Hintli Mahindra Grubu. Dünya çapında önemli hedefleri var. Biz de buna paralel 2016 yılında Türkiye’de 10 bin adetlik satışa ulaşacağımızı öngörüyoruz. Komple bir yenilikten geçiyoruz.” dedi. Bu yıl bin adedi pikap, 800 adedi Rexton olmak üzere 3 bin adetlik satış beklediklerini anlatan Şahsuvaroğlu, 2014’te 1.6 litrelik dizel motorun devreye alınacağını, ardından markanın 1.2 litre motorlu B üst sınıf bir binek modeli üretime alacağını kaydetti. Şahsuvaroğlu Dış Ticaret olarak Cezayir’de etkin konumda bulunduklarını belirten Yunus Şahsuvaroğlu, “Geçen yıl bu ülkede 42 bin araç sattık. Çinli Hafei’nin en iyi distribütörüyüz. Ssangyong, JAC, JMC markalarını satıyoruz. Kuzey Irak’ta da 2010 yılından itibaren varız. Yine 4 marka ile Erbil, Kerkük, Süleymaniye, Dahok’ta şimdi de Musul ve Basra’da tüketicilere ulaşıyoruz. Görüştüğümüz ve son imzaları bekleyen iki Çinli marka daha var.” ifadelerini kullandı.

Otomotiv, ihracatta 7. kez lider

Otomotiv sektörü AB’de yaşanan krize rağmen sektörel bazda ihracatta 7. kez şampiyonluğunu ilan etti. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği Başkanı Orhan Sabuncu, yıllık bazda AB ülkelerinin otomotiv ihracatımızdaki payının yüzde 72’den yüzde 68’e düştüğünü belirterek, “2012 yılında kur farkından dolayı yaklaşık 1,2 milyar dolarlık ihracat kaybı yaşandı. Bu yıl 20 milyar dolar dış satış ile 8. sektörel ihracat şampiyonluğuna ulaşmayı hedefliyoruz. Ocak-kasım döneminde 699 milyon dolar dış ticaret fazlası verdik. Yıllık bazda Almanya’ya ihracat yüzde 3 daralmaya rağmen 2 milyar 923 milyon dolara ulaştı ve ilk sıradaki yerini korudu. Bunu yüzde 10 gerileme ve 2 milyar 322 milyon dolarla Fransa, yüzde 23 azalış ve bir milyar 714 milyon dolarla İtalya takip etti. Arjantin, Irak ve ABD öne çıkan ülkeler oldu.” dedi.