Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, önümüzdeki 4 yılı kapsayacak olan 'Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ' taslağını yayınlamasının ardından, gırgır avcılığında avlanmanın 18 metre olan derinlik mesafesinden 24 metreye çıkarılması balıkçıların tepkisine neden oldu. Gırgırla endüstriyel balıkçılık yapan birçok balıkçı, yeni düzenlemeyle balık avlamanın 24 metre derinlikte yapılamayacağını ve bu yasanın gırgır avcılığının sonunu getireceğini savundu. Avlanma sezonuna kısa bir süre kala yeni düzenlemeyle yaptıkları yatırımların boşa gittiğini iddia eden gırgır balıkçıları, bakanlıktan bu düzenlemenin geri çekilmesini istedi.

'BİR TEKNEDE EN AZ 20 KİŞİ ÇALIŞIYOR'

Kozlu Beldesi’nde gırgırlarıyla yeni balık sezonuna hazırlanan 35 yıllık balıkçı 49 yaşındaki Turhan Karadeniz, yeni sezon öncesi 17 balıkçı tayfasıyla iş anlaşması yaptığını, gırgırına da 150 bin lira masraf yaptığını söyledi. Bakanlığın yeni yasal düzenlemesi ile tüm hesaplarının alt üst olduğunu anlatan Karadeniz şöyle dedi:

"Bir teknede en az 20 kişi çalışıyor. Bu 20 kişi sayesinde 100 kişi ekmek yiyor demektir. Karada çalışanları, balık satanları, tutanları, ağ fabrikaları, çizme, giysi fabrikaları bunların hepsi bundan para kazanıyor. Böyle bir yasa çıkınca biz balık tutamayınca bu kadar insan bu durumdan etkilenecek."

38 METREYE BİLE AĞ ATSAK AKINTI BİZİ SIĞA GETİRİR

Bu yasa geri çekilmediği takdirde 3 yıl içerisinde balık tutan gırgır kalmayacağınıöne süren Turhan Karadeniz şöyle devam etti:

"Bugünde denizde ağ atsak, 38 metre dahi olsa denizde akıntı ve rüzgardan dolayı biz sığa getirebilir. O zamanda sahil güvenlik gelir. 3 defa aynı cezayı yediğimiz takdirde evraklarımız iptal olur. Bu da bizim sonumuz olur. Bu sadece bizim için değil Türkiye’de bütün tekneler için geçerli. 3 yıl içinde balık tutan tekne olmaz. Yasak uyguluyorlar ama sezonun başlamasına 10 gün kala uyguluyorlar. O zaman bize bir yıl önce desinler ki, bir yıl sonra böyle olacak siz bu masrafı yapmayın. Bize niye bu masrafı yaptırıyorlar. Ondan sonra önümüze Çin seddini koyuyorlar, sonra diyorlar ki burayı aşın. Biz burayı nasıl aşacağız."

1 EYLÜL’DEN İTİBAREN BALIKÇILIK YAPMAYACAĞIZ

40 yıllık balıkçı 52 yaşındaki Coşkun Ünal ise, bol balık tuttukları takdirde vatandaşın ucuz balık yiyeceğini ama bu yeni düzenleme ile bunun mümkün olmayacağını söyledi. Böyle bir düzenleme ile dar gelirlinin sofrasına balık girmesinin çok kolay olmayacağını anlatan Ünal şöyle konuştu:

"Bu koşullarda balık tutmamız mümkün değil, halkımızın da balık yeme şansı çok az. Şimdi derinliği 24 metreye çıkardılar. Karadeniz iç deniz olduğu için derin sularda canlı balık olmaz. Genellikle balıklar kıyı alanlarda oluyor. Böyle bir avcılıkla biz başarılı olacağımızı sanmıyoruz. O yüzden de biz çıkmama kararı aldık. Ege, Marmara ve Karadeniz balıkçıları olarak karar aldık. Eylül 1’den itibaren balıkçılık yapmayacağız."

Coşkun Ünal, kararı endüstriyel balıkçılık yapan tüm balıkçılarla aldıklarını, bakanlıktan bir açıklama gelmediği takdirde eylemlerini gerçekleştireceklerini sözlerine ekledi.