Kentsel dönüşüm projeleri, Mütekabiliyet Yasası ve sektörün gelişimi ile ilgili değerlendirmelerde bulunan YEM Genel Müdürü Barış Onay, “kentsel dönüşüm” diye ifade edilen projelenin aslında “Afet Riskli Alanların Dönüştürülmesine Dair Kanun”dan sonra şekillendiğini, dolayısıyla burada sözü edilen dönüşüm alanlarının afetle doğrudan bağlantılı olduğunu söyledi. Birinci deprem bölgesinde yer alan İzmir’de de kaliteli kent projelerinin başlaması gerektiğini dile getiren Onay, yasanın proje uygulayıcılarına çok güçlü yetkiler verdiğini dile getirdi.

MÜTEKABİLİYET BEKLENEN ETKİYİ YAPMADI

İnşaat sektörünün ülke ortalamasının üzerindeki yüksek büyüme rakamlarını 2012 yılında geride bıraktığını, ancak sektörün yine de büyümeye devam ettiğini kaydeden Onay, büyümedeki yavaşlamayı ise 'belirsizliğe' bağladı. Onay, KDV oranlarının yükselme ihtimali, kentsel dönüşümdeki muğlak noktaların yanı sıra 'mütekabiliyet' konusunda da belirsizliklerin sürdüğünü ifade etti. Özellikle yabancılara mülk satışını içeren Mütekabiliyet Yasası’nın geçtiğini ancak beklenen etkinin olmadığını kaydeden Onay, “Herkes sanıyordu ki yabancılar kapıda sıraya girmiş emlak almayı bekliyor. Oysa öyle olmadı. Yabancılar gelip ev almadı” değerlendirmesini yaptı.

KAFA KARIŞIKLIĞI VAR

Kentsel dönüşüm projeleriyle ilgili rakamlarda da bazı çelişkilerin bulunduğuna işaret eden Onay, “Farklı kanaat önderleri yıkılacak konut sayısını 19.5 milyon, 5.5 milyon ve 6.5 milyon olarak belirtiyor. Ayrıca bir yandan dönüşümün 400 milyar dolarlık bir iş hacmi yaratacağı söylenirken, başka bir gün bu rakam 500 milyar TL olarak aktarılıyor. Dolayısıyla hala kafa karışıklığı olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

BİZ YAPMAZSAK DOĞA KENDİSİ DÖNÜŞTÜRECEK

Türkiye’deki 20 milyon konuttan 8.5 milyonunun fay hatlarında bulunduğunu da dile getiren Onay, “Bu konutlarla ilgili varsayım yapmak lazım. Önümüzdeki dönem inanılmaz bir yapım süreci başlayacak. Ama kanunla birlikte doğru teşviklerin de verilmeye başlanmasıyla sürecin çok daha sonuç alıcı gelişeceğine inanıyorum” dedi.

Türkiye’deki dönüşüm sürecinin toplam 15 yıla yayılmasını tahmin ettiğini de aktaran Onay, 2027’ye kadar inşaat sektörünü çok ciddi bir hareketliliğin beklediğini ifade etti. “Biz kentsel dönüşümü yapmazsak doğa kendisi dönüştürecek” diyen Onay, dönüşümü desteklediklerini ancak kaliteyi önemsediklerini, yapılacak dönüşümün de kentsel donatı alanlarından sosyal yaşam unsurlarına kadar pek çok unsurun dikkate alınarak yapılması gerektiğini vurguladı.