Türkiye tarafında yapılacak barajdan alınacak suyun deniz altından borularla KKTC tarafında yapılacak baraja aktarılmasını sağlayacak olan KKTC Su Temin Projesi için Anamur İlçesi'ne bağlı Ören Beldesi'nde düzenlenen törene KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, KKTC Ekonomi Bakanı Suat Atun, DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı, Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali İbrahim Akça, Mersin Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, belediye başkanları, daire amirleri ve vatandaşlar katıldı. KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere bu projeye imza atan herkese ve Anamur halkına teşekkür etti. Küçük, projenin 1 milyar 117 milyon TL'ye mal olacağını, bunun 811 milyon TL'sinin her iki barajın yapımı ve denizaltı su ishale hattı için harcanacağını geri kalan 306 milyon TL'sinin ise KKTC içerisinde dağıtım hattı için kullanılacağını söyledi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ise, projenin KKTC'nin barış ve özgürlük mücadelesinde elini güçlendirdiğine dikkat çekerek, "Bu dev proje, bu güne kadar Kuzey Kıbrıs Türk halkının barış mücadelesinde sırt çeviren Rum kesimine açık bir mesajdır. Eğer adada tek olma hayalinden vazgeçer ve barış içerisinde yaşamayı kabul ederlerse bu su her iki kesime de yeter" diye konuştu. BM'e KKTC gerçeğini kabul etmelerini ve izolasyonlara rağmen Türkiye Cumhuriyeti'nin de desteği ile yaşamını sürdürdüğünü görmeleri gerektiğini kaydeden Atalay, önümüzdeki günlerde KKTC'ye elektrik hattı projesinin temelinin de atılacağının müjdesini verdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da konuşmasında Anamur Dragon Çay'ından yılda 700 milyon metreküp suyun denize döküldüğünü bunun 75 milyon metreküpünün bu dev proje ile KKTC'ye aktarılarak içme ve sulama suyu için kullanımlarına sunulacağını dile getirdi. Eroğlu, suyun 250 metre derinlikten 80 kilometrelik dev borularla KKTC Geçikköy Barajı'na aktarılacağını kaydederek, yılda 30 milyon metreküpünün içme ve geri kalanının da sulama suyu olarak KKTC'ye büyük bir ekonomi ve yaşam kaynağı oluşturacağını anlattı.

Konuşmaların ardından yüklenici müteahhitlerle KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Beşir Atalay ve bakanlar arasında projenin 17 Mart 2014 saat 12.59'da tamamlanması için taahhüt imzalandı. Taahhüttün imzalanmasının ardından temel atmak için aynı anda butona basıldı. Ardından da KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ve KKTC Ekonomi Bakanı Suat Atun, deniz altına döşenecek boruları kontrol ederek içerisinde poz verdi.