Almanya’nın Münih kentinde yaşayan 37 yaşındaki Felix Bernhard, engellilerin durumuna dikkat çekmek için değişik bir projeye imza attı. 19 yaşında geçirdiği bir trafik kazasından sonra yürüyemeyen ve hayatını engelli olarak devam ettiren Bernhard, ekonomi eğitiminin ardından ABD’de master yaptı. Bernhard, Almanya’ya dönüşünde motivasyon ve umut üzerine bir kitap yazdı. Kitabın en çok okunanlar listesinde birinci sırada yer almasının ardından ülkesinde üne kavuştu.

ÇİÇEKLERLE KARŞILANDI

Değişik televizyon kanallarına davet edilen Bernhard, son olarak katıldığı ZDF televizyonundaki programda “Şimdi ne yapmayı düşünüyorsunuz?” sorusuna karşılık “tekerlekli sandalye ile seyahat edeceğim” yanıtı verdi ve tüm hazırlıklarını tamamlayarak 3,5 ay önce Almanya’dan yola çıktı. İtalya, Hırvatistan, Yunanistan ve Türkiye güzergahını izleyen Bernhard, İzmir’in ardından dün Aydın’ın Nazilli İlçesi’ne ulaşmayı başardı. Nazilli Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Ayşe Hışıl Çınkıt, yönetim kurulu üyeleri Emine Karakış ve Alattin Kösehan tarafından çiçekle karşılanan Bernhard, burada Nazilli Kaymakamı Mehmet Okur tarafından otelde misafir edildi.

Bernhard, Almanya’dan 5 bin kilometre yol yapıp Kudüs’e ulaşmayı hedeflediğini söyledi. Almanya’dan ayrıldıktan sonra ilk olarak Hırvatistan’a ulaştığını kaydeden Bernhard, “Burada geçirdiğim kaza sonrası sırtımdan yaralandım. Beş haftalık tedavi sürecinin ardından Nisan ayında yola çıktım” dedi.

HAYALLERİNİZİN PEŞİNDEN KOŞUN

Engelli olmanın dünyanın sonu olmadığını kaydeden Bernhard, “Engelli olabilirsiniz. Ama sizin bu fiziksel engeliniz hayata ve yaşama dair yapacağınız planlarınızı bozmamalı ve onlara engel olmamalı, yaşamınızı kabusa çevirmemeli. Ne olursa olsun insan içindeki umudu hiçbir zaman için yitirmemeli ve azimli olmalı. Hayallerinizin peşinden koşmalı ve hayatı doya doya yaşamalısınız. Ben de bunu kanıtlamak için yaklaşık 5 ay sürecek 5 bin kilometrelik bir seyahate çıktım. Buradan Denizli, Afyonkarahisar, Konya, Mersin’e giderek Taşucu’ndan Kıbrıs’a oradan da Kudüs’e geçeceğim” dedi.

REKORU GÜNDE 80 KİLOMETRE

Dünyada tekerlekli sandalye ile uzun seyahat eden ilk insan unvanını alacağını anlatan Bernhard, günde yaklaşık 60 kilometre gittiğini ama İzmir Selçuk’ta bunu 80 kilometreye çıkardığını kaydetti. Geceleri otellerde konakladığını, gündüz ise yoluna devam ettiğini dile getiren Bernhard, “20 Ekim’de Mersin’de olmayı planlıyorum” diye konuştu.

TÜRK İNSANI MÜKEMMEL, CANA YAKIN

İtalya’da insanların kendisiyle ilgilendiğini ancak sırt çantasından fotoğraf makinasının çalındığını belirten Bernhard, Hırvatistan’da ise kendisine meraklı ve tuhaf gözlerle bakanlar olduğunu söyledi. Bernhard, “Türkiye sınırına geçtikten sonra insanların bana olan ilgisi, yardım etme istekleri karşısında duyduğum memnuniyeti anlatamam. Türklere hikayemi anlatmama rağmen onlar bana yine de yardım etmek istiyorlar. Bu muhteşem bir duygu. İnsanlarınız çok sıcak kanlı ve sevecen” dedi.

Seyahat sırasında yaşadıklarını günlük olarak not tuttuğunu, fotoğraf ve viedo çekimi yaptığını kaydeden Bernhard, ülkesine dönünce bunları bir kitapta toplayacağını sözlerine ekledi.