Kaş'ta, 3 yıl önce yatılı okulda okurken tecavüze uğrayan S.K. ile ilgili davanın 1.5 yıl sonra açılmasını ve tecavüzleri kınamak için 11 Mayıs 2011'de Kaş Hükümet Konağı önünde bir grup kadın ve mağdure S.K.'nın avukatı Tuncay Koç eylem yaptı. Antalya Kadın Dayanışma Merkezi üyeleri, Eğitim-Sen Antalya ve Kaş Şubesi üyeleri, Antalya Kadın Platformu üyeleri ve Kaşlı kadınlar, Cumhuriyet Alanı'ndan ellerinde pankartlarla adliyeye kadar yürüyüş yaptı. Yürüyüş sonrası katılımcılar, Kaş Adliyesi önünde basına açıklama yaptı.

Açıklamanın ardından Kaş Cumhuriyet Savcılığı, polis kamerası kayıtlarını inceleyerek, avukat Koç ve 18 kadın hakkında 'Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Yasası'na muhalefet ve 'Adil Yargılamayı Etkilemeye Teşebbüs'ten dava açtı. Avukat Koç ve 18 kadının yargılandığı davanın 2'nci duruşması, Kaş Asliye Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmada, tutuksuz yargılanan sanıklar hazır bulunurken, Antalya ve Kaş Barosu'ndan 15 avukat da sanıkları savundu.

'KADINA ŞİDDETE HAYIR' DEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Duruşmada ifade veren kadınlar, "Bugün, şiddet görmüş, tecavüze uğramış kadınlara destek olan bizlerin yargılanmasını çok gülünç buluyoruz. Bizlerin, şiddet görmüş kadınlarla dayanışma içinde olması kadar doğal ne olabilir ki? Kadına şiddete her yerde hayır diyoruz, demeye de devam edeceğiz" dedi.

Avukat Tuncay Koç ise Kaş'ta yapılan basın açıklamasında anayasal bir hak olan toplantı hakkını kullandıklarını, yapılan yürüyüşün ise ne şiddet çağrısı yaptığını ne de kamu düzenini bozduğunu, aksine barışçıl bir eylem olduğunu savunarak beraat talebinde bulundu. Sanıkların savunmalarının ardından mahkeme heyeti, 'suç unsuru oluşmadığı' gerekçesiyle sanıkların beraatine karar verdi.

SİVİL TOPLUM ÜZERİNDE BASKI OLUŞTURULUYOR

Duruşma sonrası açıklama yapan Tuncay Koç, sivil toplum üzerinde baskı oluşturmayı amaçlayan benzeri davaların sürdüğünü, ancak mahkemenin verdiği bu kararın sevindirici olduğunu söyledi.



AA(HA/COŞ)