Sivil Dayanışma Platformu'nun, Düzce'nin Akçakoca İlçesi'nde bulunan Sky Tower Otel'de düzenlediği toplantıda aralarında Ak Parti Çorum Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Salim Uslu'nun bulunduğu 22 Ak Partili milletvekili ve akademisyenler biraraya geldi. Dün başlayan ve bugün sona erecek basına kapalı yapılan toplantılarda demokratikleşme, dış ilişkiler ile başkanlık ve yönetim konuları ele alınıyor.

Sivil Dayanışma Platformu Başkanı Ayhan Ogan, çalışmalarla ilgili yaptığı değerlendirmede, anayasa yazım sürecinde halk ve sivil toplum kuruluşlarının sürecin dışında tutulduğunu söyledi. Ayhan Ogan, "Anayasa değişmezse Türkiye'nin bu haliyle yürümesi mümkün değil. Kendini yenileyemezse, siyasal sistemini, devletin yapısını, kurumlarını yeni bir anayasa ile tarif ederek yenilemezse, şöyle düşünün, kalkmak üzere olan hızlı bir uçağın kalkmaması durumunda ne olur? Türkiye'nin başına da Allah korusun o tür felaketler gelebilir. Yani bugün yaşadığımız sıkıntılı durum ortada, Türkiye parçalanma, bölünme tehlikesiyle karşı karşıya kalabilir" diye konuştu.

'HALK SÜRECİN İÇİNDE YOK'

Ogan toplumda anayasa konusunda büyük beklenti olduğunu ifade ederek, "Anayasa sürecini biz çok olumlu değerlendirmiyoruz, kaygılarımızı milletvekillerimizle paylaştık. Toplumda anayasa konusunda büyük beklenti var. Uzlaşma Komisyonu çalışıyor ama 13 maddelik yol haritası vardı, o harita uygulanmadı. Önce halka dayalı anayasa yapılacak dendi, görüşler alındı. Bu görüşler değerlendirilmeden anayasa yazım sürecine geçildi. Buradan bir sonuç çıkmaz, kaygılıyız. Süreci bu şekilde okuyoruz. Bu sıkıntılı sürecin olumluya dönüşmesi için görüş alışverişinde bulunduk milletvekillerimizle. Egemenlik hakkı kiminse anayasal sistemi belirleyecek olanın da o olması lazım. Anayasal sistemin, hükümet sistemlerinin belirlenebilmesi lazım ama şu an halk bu sürecin içinde yok. Dört siyasi parti temsilcisiyle çalışmalar yürütülüyor" dedi.



AY(MÇ/CK)