1943, 1957, 1967 ve son olarak da 1999 yılında meydana gelen büyük depremlerde yıkılan Sakarya’da ilk deprem istasyonu kuruldu. Sakarya Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampusü içinde kurulan istasyonun açılışı Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, SAÜ Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas, SAÜ Rektör Danışmanı ve Jeofizik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Gülen ve Ulusal Deprem İzleme Merkezi (UDİM) Müdürü Doğan Kalafat tarafından yapıldı.

Açılış töreninde konuşan Prof. Dr. Levent Gülen çalışmalarıyla ilgili bilgi verirken, "Deprem İstasyonumuz Sakarya Üniversitesi ve Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü işbirliğiyle kurulmuştur. 1999 depremi ve daha önceki depremleri de hatırlayacak olursanız Adapazarı deprem açısından en kritik yörelerden birisidir. Bu istasyon Adapazarı’ndaki ilk deprem istasyonudur. Bundan sonra istasyon sayılarını 10-12’ye çıkararak küçük ölçekli bir network kurmayı planlıyoruz. Çok hassas olarak sadece Türkiyede değil tüm dünyada olan depremleri kaydedebilecek hassasiyette en modern aletlerle teçhiz edilmiş bir istasyondur. Sakarya için hayırlı uğurlu olsun" dedi.

AYNI ZAMANDA ÜNİVERSİTEYEDE HİZMET EDECEK

Depremlerin daha iyi bilinmesi için bu tip çalışmaları önemsediklerini söyleyen Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik ise "Balkanların ve Ortadoğu’nun 144 yıllık en eski bilimsel rasathanesinin müdürü olarak burada bulunuyorum. Bizim en büyük hedeflerimizden bir tanesi depremlerin daha iyi bilinmesi ve aynı zamanda üniversitelerdeki araştırmalara da hizmet etmesi. Tabi bu açıdan bilgimizi böyle güzide bir kuruluşla paylaştığımız için çok mutluyuz. Benim ümidim buranın depremselliğinin ortaya çıkarılmasının yanında, jeofizikteki genç arkadaşların gelişmesine ve onların pırıl pırıl bilim adamı olarak hazırlanmasına yardım etmesi en büyük dileğim" diye konuştu.

BİRÇOK İSTASYON KURULACAK

Son olarak konuşan Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Elmas ise deprem istasyonlarını Sakarya’nın tüm ilçelerine kurmak istediklerini söyleyerek, "Sakarya Üniversitemizin dış paydaşlarıyla yaptığı pek çok çalışmalar var. Ama bugün en önemlilerinden bir tanesi, Sakarya’mızı da ilgilendirdiği için deprem konusunda. Biz Kandilli Rasathanesiyle yaptığımız bu işbirliği sonucunda ilk istasyonumuzu burada kuruyoruz. Sakarya’nın tüm bölgelerinde de bu istasyonları açarak bilgi ağını tamamlamak istiyoruz" dedi. 

Deprem İstasyonu'nun açılmasının ardından akademisyenler Jeofizik Mühendisliği binasında deprem istasyonunun kaydettiği verileri inceledi.

"DEPREM HAREKETLİLİĞİ YOK"

Açılış programının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mustafa Erdik, Marmara’da deprem hareketliliğinin olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Şu anda bir deprem hareketliliği yok. Bizim beklediğimiz durumda. Normal seviyesinde devam ediyor. Deprem hareketliliği deprem olduktan sonra artışını görürüz. Türkiye’deki deprem hareketliliği belirti vermiyor fazla. Her üniversite bu çalışmayı yapabilir ama Sakarya Üniversitesi gerçekten büyük bir atılım yaptı. Gerek jeofizik gerek üniversite olarak. Belli bir işbirliğiyle bütün Sakarya etrafında bir şebeke kurulmak isteniyor ki bu daha ileriki yıllarda erken uyarı, acil müdahaleye imkan sağlayacak şekilde olacak. Biz de elimizdeki bilgileri paylaşarak en iyisini yapmaya çalışıyoruz."

Prof. Dr. Erdik, Sakarya Üniversitesi'nde geçmiş yıllarda deprem erken uyarı sistemiyle ilgili yapılan çalışmalar hakkında bilgi sahibi olmadığını ancak yeni kurulan sistemin bu çalışmaya da destek olabileceğini söyledi. 



ZT,AG(MB/SS)