Adana Pozantı M Tipi Çocuk Cezaevi’nde 2011 yılının Kasım ayında disiplin soruşturulması başlatılğını belirten Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları söyledi:

"Gerek İnsan Hakları Derneği'nin göndermiş olduğu ifade tutanaklarında, gerekse savcılığın çalışmalarında almış olduğu ifadelerde bugün gündeme gelen hususlarla ilgili doğrudan bir tespit söz konusu olmamıştır. Ancak aradan belli bir zaman geçtikten sonra ve yaklaşık 10 gündür bu konular tekrar gündeme taşınmıştır. Bunun üzerine mevcut soruşturma ve disiplin soruşturmasına ilavaten, Adalet Bakanlığı'nın şu anda 3 cezaevi denetim elemanı Pozantı Cezaevi'nde psikologlar eşliğinde çocuklarla görüşmektedir. Hem olayda adı geçen kişilerle, hem de adı geçmemesine rağmen gerçekleri tespit edebilmek adına ilgili olan tarafların tamamıyla çok titiz bir çalışma yürütmektedirler."

'POZANTI CEZAEVİ'NDEKİ 200 ÇOCUK NAKLEDİLECEK'

Çalışmalar sonucu ortaya çıkacak tabloya göre her türlü adli ve idari tedbir alınacağını vurgulayan Adalet Bakanı Sadullah Ergin şöyle devam etti:

"Bu olayla ilgili en ufak bir karanlık noktanın kalmasına ve kimsenin aklında bir sual kalmasına meydan verilmeyecektir. Öncelikle bu soruşturma süresinde ve şu ana kadar yapılan yayınlar neticesinde Pozantı Cezaevi'nde bulunan 200 civarında çocuğun ruh sağlığını da düşünerek, içerisinde bulunduğumuz Sincan'daki Kapalı İnfaz Kurumu'na nakilleri ile ilgili bir karar alınmıştır. En kısa süre içinde çocuklarımız buradaki birer kişilik odalara nakledileceklerdir. Burada mevcut psikolog, sosyal çalışmacılara ilaveten takviye görevlendirilecek psikolog ve sosyal çalışmacılarla, kısa süre içinde bu atmosfere adapte etmeleri için bütün gayretler gösterilecektir." 

'4 PERSONELİN GÖREV YERİ DEĞİŞTİRİLDİ'

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, bu soruşturmanın selameti açısından da, ortaya yeni atılan ve cezaevi denetmenlerinin almış oldukları birkaç günlük ifadelerin sonucunda bazı idari tedbirler alındığını kaydederek şöyle konuştu:

"O da şu anda Pozantı Cezaevi'nde görev yapan ikinci müdür kadrosunda çalışan iki personelimizi bu görevlerden alarak, başka görevlere bugün itibariyle atıyoruz. Onun dışında geçmiş dönemde çalışmış olan bir ikinci müdür ile bir birinci müdürümüzü de şu anda bulundukları görevlerinden alarak yeni başka görevlere naklediyoruz. Dolayısıyla 4 personel ile ilgili olarak bugün itibariyle idari tedbir uygulaması başlatılıyor. İnceleme ve soruşturmaların ilerlemesine bağlı olarak ihtiyaç duyulan başka tedbirler olur ise, o tedbirlere de müracaat edileceğini sizinle paylaşmak istiyorum."

'GÜNDEME GETİRİLMEYEN BİR TAKIM ÖN BİLGİLERE ULAŞTIK'

Birşeyleri ifade edebilmeleri için o konuyla ilgili net bir sonuca varılması gerektiğini söyleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları söyledi:

"O açıdan ben çerçevesini çizdim. Çok ciddi şekilde olayın üzerine gidiyoruz. Bu konuyla ilgili olarak daha önceki beyanlarda, özellikle disiplin ve adli soruşturmalar aşamasında gündeme getirilmeyen bir takım beyanların ortaya çıkmasına dönük bizim kontrolörlerimizin verdiği ön bilgi var. Bu ön bilgilere dayalı olarak idari tedbirler şimdilik alınmıştır. Ama konunun sonuca ulaşmasından sonra bu tedbirlerimizi gözden geçireceğiz. Ama bu aşamada net birşey söyleme şansına sahip değilim. Sürece beraber takip edeceğiz"dedi.

'NAKİLLER BİR HAFTA İÇİNDE GERÇEKLEŞECEK'

Çocukların naklinin ve 4 personele hakkında idari tedbir kararlarınının alınabilmesi için orada bir çalışma yapılmasına ihtiyaç olduğunu söyleyen Adalet Bakanı Sadullah Ergin şunları kaydetti:

"Bu soruşturma ve incelemenin sonucunda, şu ya da bu şekilde bir sorumluluk çıkar ya da çıkmaz. Ama bu kadar yayından sonra ve olayın bu kadar gündeme gelmesinden sonra Pozantı Cezaevi tabelası altında bu çocukların barındırılması, onların psikolojilerini kötü etkileyeceği gerekçesiyle bu nakil kararlaştırıldı. Bundan sonra ortaya çıkacak gelişmelere göre yeni tedbirler alacağız. Bir hafta içinde bu nakillerin gerçekleştirilmesi planlandırılmış durumdadır."

CEZAEVİ MÜDÜRÜNE TERFİ İDDİASI

Pozantı Cezaevi'nde görev yapan müdürün Ankara'ya terfi ediliği iddiaları üzerine Adalet Bakanı Sadullah Ergin, "Kurumdan daha küçük bir kuruma gelmiş bir idareci. Ancak o gün itibariyle ne soruşturmada, ne de disiplin soruşturmasında bu ölçekte bir veri olmadığı için alınmış bir karardı. Bugün alınan kararda ise idari tedbirler içerisinde Ankara'ya gönderilen o günün birinci müdürü ile ilgili bir idari tedbir kararı alınmış durumdadır" dedi.



DHA(MV/COŞ)