"Uluslararası Kore-Azerbaycan-Türkiye Yerbilimleri Çalıştayı" Denizli'de başladı. Kore-Pukyonk Üniversitesi, Azerbaycan-Ulusal Bilimler Akademisi, Pamukkale ve Dokuz Eylül Üniversiteleri ortaklığı ile düzenlenen çalıştayın açılışına Vali Abdülkadir Demir, Belediye Başkanı AK Parti'li Osman Zolan, Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, yurtdışı ve Türkiye'nin çeşitli üniversitelerinden bilim insanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen açılışta Çalıştay Düzenleme Kurulu Başkanı ve PAÜ Mühendislik Fakültesi Jeofizik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Ali Aydın, başta depremsellik ve petrol araştırmaları olmak üzere yerbilimleri konusunda üç ülke araştırmacılarının ilk kez bir arada çalışmalarını paylaşacağı bir etkinlik olması yönüyle çalıştayın önemli olduğunu söyledi.

YER BİLİMLERİ FAKÜLTESİ

Pamukkale Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı, bölge için çok önem taşıyan bir toplantıya ev sahipliği yapmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek, "Türkiye, dünya haritasında jeocoğrafik açıdan ilginç, jeoloji ve jeofizik disiplinleri tarafından araştırılmaya açık bir bölgede bulunuyor. Bu çerçeveden baktığımızda Yer Bilimleri Fakültesi'ne giden bir yolculuğun başında olduğumuzu düşünüyorum. Jeoloji, jeofizik ve inşaat mühendisliğinin araştırmalarını uluslararası düzeye taşıyacak bir Yer Bilimleri Fakültesi'nin kurulması için girişimde bulunma zamanı geldi" dedi.

Belediye Başkanı Osman Zolan da, düzenlenen çalıştay gibi çalışmaların öneminin depremle karşı karşıya kalındığı zamanlarda anlaşıldığını söyledi. Zolan, bu toplantıların geleceği planlarken, zemin etüdleri ve yapılaşma gibi bir çok konuya ışık tuttuğunu ve bu sayede sıkıntıların zamanında ortadan kaldırıldığını ifade etti.

1'İNCİ DERECE DEPREM BÖLGESİNDEYİZ

Vali Abdülkadir Demir ise, çalıştayın bölge için önemli olduğunu belirterek, "Denizli antik çağdan beri çok büyük depremler yaşamış bir kent. Şu anda da 1'inci derece deprem bölgesinde bulunuyoruz. Bu çalışmalarla, en son bilimsel gelişmelerle ilimizin bulunduğu konumun tespitinde yeni bir adım atılmasının çok önemli olduğuna inanıyorum. Denizli açısından, özellikle yer bilimleri alanında sahip olduğu jeotermal kaynaklar açısından da çok önemli. Türkiye'nin en büyük jeotermal elektrik enerjisi üretecek santral Denizli'de çalışmalara başladı. Bunun yanında pek çok kaynağa da sahibiz" dedi.

Konuşmaların ardından çalıştayda emeği geçenlere plaket verildi. Çalıştayda, 23 sözlü ve 13 poster bildirisi sunulacağı belirtilirken; petrol araştırma çalışmalarının yerbilimleri açısından değerlendirilmesi, bölgesel depremsellik ve tektonizma, yerbilimlerinde çevre ve arkeoloji, jeotermal alanları gibi konuların konuşulacağı bildirildi.



RÇ(AÖ/AK)